Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Mennyi az annyi? Hőszivattyú szerelés ár 2022

Sosem volt még ilyen népszerű a hőszivattyú szerelési ár iránti érdeklődés mint az utóbbi időszakban. Korábban már írtunk egy összefoglalót a klímaszerelési árakról, amelyben beszámoltunk arról, hogy milyen tényezőkön múlik a klíma beszerelésének az ára, illetve hogy kivel érdemes elvégeztetni ezeket a szereléseket, de kitértünk arra is, hogy min múlik egy klíma és annak beszerelésének ára. Jelen írásunkban szeretnénk mintegy, a korábbi cikkünk folytatásaként hasonló kérdésköröket bejárni a hőszivattyúk tekintetében is.

A hőszivattyú szerelés ár is sok mindentől függ, ezért érdemes foglalkoznunk ezzel a kérdéskörrel, valamint érdemes körbejárnunk, hogy milyen áron tudunk majd megfelelő hőszivattyút vásárolni ahhoz, hogy ha igénybe szeretnénk venni a kedvezményes „H” vagy „GEO” tarifákat. Ezekre ugyanis hasonlóan mint az inverteres klímákra, külön szabályozás vonatkozik. Viszont érdemes ezeket a modelleket megvásárolni, hiszen a nagyon drágává vált villamos energia árának akár 40%-át is meg tudjuk spórolni a téli időszakban ha ilyen technológiával fűtünk és igénybe vesszük a kedvezményes tarifákat.

Milyen feltételeket kell teljesítenie egy hőszivattyúnak a kedvezményes tarifához?

A „H” tarifa mindenkinek jár aki valamilyen meghatározott érték feletti hatékonysággal rendelkező hőszivattyúval rendelkezik. Azonban fontos, hogy ez a tarifa csak a fűtési szezonban számláz 23,54 Ft / kWh áramdíjat, október 15. előtt és április 15. után már a normál árat kell fizetnünk, azaz az A1 nappali tarifát. A fűtési szezon eljövetele most sok családnak fog óriási problémát jelenteni és az elkövetkezendő években nem tűnik úgy, hogy jelentősen olcsóbbá válna majd az áram. Sőt! Ezért aki teheti, az váltson „H” tarifára.

Ehhez azonban hőszivattyús rendszerre, inverteres klímára, napkollektorra (hozzá tartozó szivattyúval és vezérlővel), fűtési rendszerre és vezérlőre, valamint központi szellőztető berendezésre lesz szükségünk, mert csak ezekre igényelhető a csökkentett áron kapható tarifa. Az EON-nál még létezik egy hasonló „GEO” tarifa amely télen-nyáron is használható, ám ez valamivel drágább mint a „H” tarifa (mindössze 1,17 Ft-tal kilowattóránként), cserébe azonban egész évben használható, így akár a nyári, hűtési időszakban is.

Fontos, hogy akárcsak az inverteres klímák esetén, úgy a hőszivattyúknak is meghtározott teljesítménnyel párosuló SCOP értékkel kell rendelkezniük a következők szerint:

  • 6 kW teljesítményig: maximum 4,1-es SCOP érték,
  • 6,1 kW – 11,9 KW teljesítmény között: maximum 3,8-as SCOP érték,
  • 12 kW teljesítmény felett: maximum 3-as SCOP érték.

Milyen árakra számíthatunk hőszivattyúk esetén?

Akárcsak az inverteres klímáknál, úgy a hőszivattyúknál is számolnunk kell egy eszközbeszerzési azaz vásárlási árral, amiért magát a rendszer kapjuk meg, de itt is kell számolnunk telepítési azaz szerelési költséggel is. Érdekesség, hogy sokan azt gondolják egy hőszivattyú szerelési költsége sokszorosa egy klímáénak, azonban 5 kW alatti hőszivattyús rendszer telepítése közel azonos a klímákéval. Ennél nagyobb rendszerekhez azonban egyedi árakra van szükség a földrajzi helytől, a ház körülményeitől, annak méreteitől és a felhasznált anyagoktól (pl. csövek hosszától) függően, valamint bonyolultabb esetekben külön tervezési költséggel is érdemes számolnunk. Általánosságban azonban elmondható, hogy 2 méter hosszú csőtől kevesebbel is ha beérjük, akkor 80.000 – 100.000 forint körüli összegre számíthatunk. Az alapáron felül azonban minden egyes méter cső kb 15.000 forinttal növeli a költségeinket. Érdemes hőszivattyúra egyedi árajánlatot kérnünk.

Tehát a hőszivattyú telepítés ár érdekel bennünket, érdemes tudni hova és milyen körülmények között szereltetnénk be a rendszert. Egy 100 négyzetméteres családi háznál durván 5500 kWh éves fogyasztást számolva, 22 Celsius fokos belső hőmérsékleti igények mellett akár 40%-kal is csökkenthetjük a fűtési költségeinket a földgáz, faszén, tűzifa vagy a villamos energia alapú fűtőtesteknél. A pontos hőszivattyú szerelés ár azonban nem határozható meg könnyen, ezért kell mindig egyedi árajánlatot kérni a szolgáltatótól. Szerencsére sok helyen már a szerelési díjat is tartalmazó konstrukciós megoldásokat, hőszivattyú szetteket is beszerezhetünk. Ezek értéke azonban 2-3 millió forint körül kezdődik.

Mennyibe kerül egy hőszivattyú rendszer?

Ma már nagyon sokféle gyártó készít inverteres klímán kívül hőszivattyú rendszert is, a legnépszerűbb, hazánkban is kapható modelleket az Ariston, a Daikin hőszivattyú, a Fisher, a Fujitsu, a Gree, a Midea és a Panasonic szolgáltatja.

Ha fontos az ár, akkor egyértelműen az Ariston Nimbus Pocket 40 M Net hőszivattyú rendszer a megoldás, amely monoblokk kialakítású, 1 fázisú, 4kW teljesítményű szett, Sensys vezérlő rendszerrel és wifi kapcsolattal, A+++ energia besorolással mindössze 1.3 millió forintért már megvásárolható (+ beszerelési költség).

Hasonló teljesítmény mellett, 2 millió forintos ár körül vásárolhatjuk meg a Daikin Altherma 3 és a Fujitsu Waterstage Comfort WSYA050ML3/WOYA060KLT modelljeit is.

Érdemes megfontolni a FISHER E-HeatR FHF-WHS-081CE3 Levegő, víz hőszivattyú vásárlását is, hiszen ennek már 8kW-os fűtési és 6.5 kW hűtőteljesítményre képes de természetesen ez is alkalmas a „H” vagy „GEO” tarifák igénybevételére. Érdekessége, hogy akár -28 fokos külső hőmérséklet mellett is használható. Mindezt 1.65 millió forintért cserébe.

A Gree Versati III Monoblokk Levegő-Víz 6 kW hőszivattyú is megvásárolható 2.1 millió forintért, ami olyan funkciókkal rendelkezik mint az automata fertőtlenítő mód, a gyors meleg víz üzemmód, az időjárásfüggő üzemelés, a kaszkád vezérlés kapcsoló és a klímacsövezés mentesség.

Hasonló teljesítményre képes, kedvezőbb áron a Midea M-Thermal MHC-V6W/D2N8-BE30 monoblokkos levegő-víz hőszivattyú, ami 6.35 kW teljesítményt ígér 1.75 millió forintért cserébe. Jó megoldás lehet még a márkahűség rajongóinak a Panasonic Mono‐block kivitelű levegő‐víz hőszivattyú, WH‐MDC05J3E5 modellje ám ez már 2.5 millióba kerül 5 kW-os fűtési teljesítmény mellett.

Teljes Hőszivattyú kínálatunk itt található.