Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Milyen klímát vegyek?

Milyen klímát vegyek?

Manapság egyre többen döntenek a klíma mellett, különösen a nagy nyári meleg miatt. Akik panellakásban vagy tetőtéri otthonban laknak, mindent meg tesznek, hogy kellemes hőmérsékletet tudjanak a nagy kánikulában is teremteni, erre pedig a klíma tökéletes megoldás. Természetesen a mai klímák nemcsak és kizárólag hűtésre használhatóak. Vannak olyan típusok, melyek fűtésre is tökéletesen alkalmazhatóak. Ahhoz persze, hogy választ tudjunk adni, arra a kérdésre, hogy milyen klímát vásároljunk, néhány kérdést kell megválaszolni.

Ma már számos klíma márka és típus létezik, és a legjobb döntés meghozatalához tisztában kell lennünk az igényeinkkel, ugyanis egy rosszul megválasztott klíma amellett, hogy a kívánt hatást sem éri el, még rengeteg pénzünkbe is fog kerülni, már ami az üzemeltetést illetni. Lássuk is hát, hogy milyen szempontok alapján érdemes klímát választani. De mielőtt erre a kérdésre választ adnánk, tisztázzuk, hogy valójában mire használható egy klíma, és ez miért is éri meg nekünk.

Mire használható egy klíma?

A mai klímák már jóval többet tudnak, mint régebbi társai. Természetesen a legtöbben azért vásárolnak klímát, hogy hűtésre használják. A klíma leglényegesebb tulajdonsága, hogy biztosítani tudja számunka a megfelelő komfortérzetet. Legyen szó az otthonunkról, a munkahelyünkről, vagy akár az autónkról, a legáltalánosabb tulajdonsága, hogy a nagy nyári melegekben is kellemes hőmérsékletet tud számunkra varázsolni. Ezzel természetesen nemcsak a közérzetünk fog javulni, hanem munkánk hatékonysága is, az egészségünkről már nem is beszélve.

A hűtés mellett azonban már számos klíma használható fűtésre is. Sokan tartanak a klímával történő fűtéstől, leginkább a költségek miatt, de jóval gazdaságosabb ez a megoldás, mint azt gondolnánk. A klíma kiépítése nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy gázfűtéses rendszer kiépítése, és maga az üzemeltetés is jobban megérheti, ha egy kisebb-közepes méretű lakásról van szó. Emellett semmilyen engedélyt nem igényel a telepítése, ellentétben a gázfűtéssel, amihez gáztervre és engedélyeztetésre van szükség.

Milyen szempontok szerint válassz klímát?

Amikor klímát választunk, számos szempontot kell figyelembe vennünk, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg. Nem elég ugyanis rábökni egy nekünk tetsző klímára, aminek még az ára is szimpatikus. A klíma beszerelést ugyanis komoly tervezőmunka előzi meg. A cég, aki a klímánkat telepíti számos kérdést fog feltenni, ezeket pedig jobb, már előre eldönteni. Az egyik fontos szempont, a lakás alapterülete lesz, és persze annak a helyiségnek a mérete, amit klimatizálni szeretnénk.

A méret fogja ugyanis meghatározni, hogy mekkora és hány darab berendezésre lesz szükség. Ha egyetlen szobába szeretnénk hűvösebb hőmérsékletet, egyetlen készülik is elég lehet, de ha az egész házban vagy lakásban szeretnénk ugyanezt, akkor már több klímaberendezésre lesz szükség. Szükség lesz-e egy kültéri egységre vagy sem? Ha igen, akkor ennek az elhelyezkedése sem lesz mindegy. És persze az sem lesz elhanyagolható kérdés, hogy mire is akarjuk használni a klímát, csak hűtésre, vagy fűtésre is.

Milyen klímát vegyek fűtésre?

A klímamárkák között könnyű eltévedni, és amikor fűtésre keresünk klímát, talán még nehezebb a dolgunk. Számos márkának van olyan készüléke, amely fűtésre is jó, így a választás egyáltalán nem egyszerű. Amikor választunk amellett, hogy az alapvető szempontokat figyelembe vesszük, érdemes arra is figyelni, hogy ne csak az árakat nézzük, hanem inkább az ár-érték arányt. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy ha fűtésre választunk klímát, akkor a kifújás és a légterelés tulajdonságai megfelelőek legyenek.

Fűtésre ugyanis leginkább olyan klímát célszerű választani, amelynek a légterelője teljesen függőlegesre is állítható. Ez azért jó, mert a padlón feletti hidegebb levegőt így felkavarja a melegebb levegő, ennek köszönhetően pedig a készülék jobb hőleadást garantál számunkra, és a szobában így egyenletes meleg lesz. Mindenképp olyan berendezést válasszunk, amely kifejezetten fűtésre lett pozicionálva, vagyis legalább annyira jól fűt, mint hűt. Akadnak ugyanis készülékek, melyek ezt csak kiegészítő funkcióként tudják.

Milyen klímát vegyek panelba?

A panellakások hajlamosak nyáron túlmelegedni, emiatt pedig nagyon sokan döntenek a klíma mellett. Ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy a kültéri egység szerelésével akadályba ütközhetünk, ugyanis egyes panellakásoknál a lakóközösség eleve megtiltja a klímák kültéri egységének a felszerelését, vagy szigorú szabályokhoz köti. Ennek mindenképp érdemes utána járni, mielőtt szerelésre kerül a sor. Természetesen ilyenkor sincs veszve semmi, mert a klímák kínálata széles, tehát fogunk találni megfelelő berendezést.

A panellakásokban leginkább a mono split klímákat szokták javasolni, mert kicsik, kompaktak, esztétikusak, emellett könnyű szerelni és üzemeltetni is őket. Ráadásul nem igényelnek akkora munkát, mint egy multi klíma beszerelése. Már egyetlen ilyen készülékkel is kellemesebbé tehetjük a lakás hőmérsékletét a nyári melegekben is. Emellett érdemes fűtésre is alkalmas berendezést választani. A panellakásokban jellemzően távhős fűtés van, ami azt jelenti, hogy meghatározott időben kerül bekapcsolásra a fűtés, ha pedig hidegebb az ősz, addig fagyoskodhatunk, amíg a TÁVHŐ úgy nem dönt, hogy bekapcsolja a fűtést. Ha fűtésre alkalmas klímánk van, ez a problémával nem kell majd szembesülnünk.

Mekkora klímára lesz szükségem?

A klíma méretének meghatározása számos tényezőtől függ. Egyrészt tisztázni kell, hogy hány szobát szeretnénk hűteni-fűteni. Ha ugyanis nem a megfelelő teljesítményű klíma kerül fel hozzánk, akkor annak súlyos következményei lesznek a pénztárcánkra nézve: ha túl kicsi, akkor csak áramot fogyaszt, de nem hűt-fűt megfelelően, ha túl nagy, akkor pedig pluszfogyasztással számolhatunk, és a berendezés telepítési költségei is magasabbak lesznek. A klímaválasztás előtt tervezésre lesz szükség, hogy a megfelelő mennyiségű és teljesítményű készülékeket tudjuk választani. Ehhez pedig a lakás és a klimatizálni kívánt szobák alapterületére lesz szükség.

Klíma berendezéseink és a klíma árak itt találhatóak: klíma árak