Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

A klíma és a légterelés

Már hosszú évek óta használunk otthonunkban,munkahelyünkön klímaberendezéseket, hogy elviselhetőbbé tegyük a meleg nyári napokat.

Túl erős, indokolatlanul magas használat mellett azonban a klímázás könnyen vezethet egy nem kívánt betegséghez, például arcüreg gyulladáshoz!


Ahhoz, hogy ezt megelőzzük érdemes jobban megismerni a készülékünket vagy a már kiszemelt, leendő klíma berendezést. Ma már minden általunk forgalmazott készüléken állítható a légterelés iránya, a ventilátor fokozata és természetesen a hőfok is.

Ez a 3 legfontosabb eszköz ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a hűteni kívánt helységben. Ha a légterelő lapát közvetlenül oda tereli a kifújt levegőt ahol dolgozunk vagy pihenünk, idővel kellemetlen érzetet nyújthat. Egyszerre fogunk fázni és lesz melegünk, így ezt javasolt elkerülni. A túl magas ventilátor fokozattal hasonló eredményt érünk el, például ha egy falról verődik vissza a hideg levegő. A magától értetődő okokból hirtelen túlhűteni sem érdemes a szobát, inkább a fokozatosságra kell törekedni.


Az ember gyakorlatilag egyedülállóként az élőlények világában, nem bírja elviselni a saját testhőmérsékletével megegyező külső hőmérsékletet: általában fázunk vagy egy picit melegünk van, ritkábban fordul elő, hogy a hőmérséklet pont optimális hosszú távon. Különösen akkor, ha többen vagyunk egy szobában, mindenki más-más ideállal.


Hűtéshez alapvetően érdemes a terelő lapátot a lehető legmagasabbra, lehetőleg a vízszintesre állítani. Ez azért fontos mert a hideg levegő lefele száll, míg a meleg felfele. Így amikor a klíma kifújt hideg levegője találkozik a szoba melegebb levegőjével, az összekeveredik és fokozatosan hűti le a szobát. Természetesen ha egy klímát szeretnénk fűtésre is használni, olyankor érdemes a terelő lapátot lefelé, a lehető 'legfüggőlegesebb' irányba állítani. Az előbb levezetett ”képletet” megfordítva, a meleg levegő felfelé száll majd, miután felmelegítette a lenti, hideg levegőt.
Vannak olyan készülékek amiken nem csak a fel/le/swing opciót lehet állítani, hanem az oldal irányba fújást is. Ez azt jelenti, hogy a beltéri egységtől függően körülbelül 120°-os oldalirányban is állítható, hogy hova szeretnénk a készülékkel terelni a levegőt. A komolyabb modellekbe szerelt érzékelő is ezt a célt szolgálja általában: ha érzékeli az ember jelenlétét a szobában, automatikusan másik irányba fújja a levegőt.

 

A ventilátor fokozatát tekintve érdemes úgy beállítani a klímánkat, hogy ne legyen érezhető huzat a szobában, hiszen ez nem csak a szemünket szárítja és teszi fáradttá, de a bőrünknek sem egészséges, sőt, akár fejfájást okozhat. Sok készülékben megtalálható a powerful avagy erőteljes üzemmód, ami fél órán vagy 20 percen keresztül, intenzívebben keringeti a levegőt, ennél hosszabb ideig nem is érdemes ezt használni ha a szobában vagyunk- ezért is van, hogy gyárilag a klíma kilép ebből az üzemmódból a megadott idő után.