Menü Klíma főoldal +36-70-443-3171 +36-70-443-3171 kapcsolat@nagyonklima.hu

Tudástár

Klímatechnikai alapfogalmak

SPLIT Klíma:

Lakossági felhasználású klíma berendezések. Alapvetően a hőmérséklet és a páratartalom kívánt mértékét lehet velük befolyásolni. A SPLIT szó jelentése osztott. A megnevezés oka, hogy egy beltéri és egy kültéri egységből áll. A beltéri egység végzi a párátlanítást és a légbe fúvást, a kültéri egységben található a kompresszor és a kondenzátor, amik a tényleges munkát végzik. Így a nagyobb „zajjal” járó munka nem zavarja a helyiségben tartózkodókat. Több teljesítményben kaphatóak, általában 2, 2.5, 3.5, 5.2, 7 és 10 Kw teljesítményben kaphatóak.
Kivitelük szerint lehet oldalfali klíma vagy kazettás álmennyezetbe építhető vagy padlón álló parapetes, légcsatornás.
Ezek a berendezések nem fújnak be friss levegőt kintről csakis a helyiség levegőjét keringtetik.

 

MULTI klíma megoldások:

Egy kültéri (multi) egységhez több beltéri egység csatlakoztatható. A kültéri egység technológiájától függően akár többféle (oldalfali, mennyezeti, parapet, stb.) típusú beltéri egység, vagy azonos típusból több darab üzemeltethető vele. Olyan helyeken alkalmazzák, ahol problémás vagy költséges több kültéri egység elhelyezése vagy nem szeretnénk telerakni a házfalát kültéri egységgel. Sajnos ez mindig többe kerül mintha egy beltéri és egy kültéri egységet tennénk fel pedig a józan ész szerint olcsóbbnak kéne lenni de sajnos nem így van.

 

ON-OFF:

Az on-off klímák kompresszoruk ki és bekapcsolásával tartják fenn a kívánt hőmérsékletet a helyiségben. Az egység csak fix fordulatszámmal működik, erre utal a név is. Ennél a konstrukciónál nincs lehetőség az energiamegtakarításra a szabályozhatóság hiánya miatt. Az ilyen típusú berendezéseket nem lehet már kapni ,mert annyira rossz volt az energiafelhasználása, hogy nem felelt meg az európai normáknak.

 

INVERTER:

Mára  már teljesen tökéletesre fejlődött az inverteres technológia. Az inverteres klíma kényege abban rejlik, hogy a kompresszor egy elektronika segítségével tudja változtatni a fordulatszámát. Ennek következtében megváltozik a szállított gáz tömegárama is. A fordulatszámot az elektronika a helység hőmérséklete függvényében változtatja, vagyis ha bekapcsoljuk a klímát és van 30 fok a szobába akkor a klíma bekapcsol és igyekszik a beállított hőmérsékletet elérni ilyenkor az elektronika 100% os fordulatszámot határoz meg a kompresszornak. Amikor elértük a beállított hőfokot, akkor visszavesz a fordulatszámból hiszen már nincs szükség akkora hőmérsékletcsökkentésre csak a beállított hőmérséklet megtartását kell biztosítani. Ilyenkor akár 60% teljesítmény is elegendő. Ennek következtében rengeteg előny származik az alacsonyabb teljesítmény magasabb befújt hőmérsékletet eredményez igy a pára sem csapódik ki annyira a hőcserélőn vagyis nem szárad ki a levegő annyira. Kisebb huzatérzetet okoz és rendeteg energiát takarít meg.

 

COP:

Coefficient of Productivity A COP egy energiahatékonysági mutató mérőszám. Régen ez alapján történt az energiaosztály besorolás (A-G). A leadott fűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Minél magasabb ez az érték, annál magasabb hatásfokú a készülék. Tehát kevesebb áramot használ, ami által energiatakarékosabb. Például ha a COP érték 5, akkor 1 kW villamos energiából 5 kW hőenergiát tudunk elvonni.

 

EER:

Az EER egy energiahatékonysági mutató mérőszám. Régen ez alapján történt az energiaosztály besorolás (A-G). A leadott hűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Minél magasabb ez az érték, annál magasabb hatásfokú a készülék. Tehát kevesebb áramot használ, ami által energiatakarékosabb.
Például ha a COP érték 5, akkor 1 kW villamos energiából 5 kW hőenergiát tudunk elvonni.

 

SZEZONÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG:

2013-ban életbe lépő energiahatékonysági normatíva. A COP és az EER teljes évre levetített értéke. SCOP és SEER névre változnak a mérőszám megnevezések. Sokkal pontosabban tudja megmutatni az energiahatékonyságot hosszú távon az adatok többletmennyisége miatt. Ennek köszönhetően megszűnt az amikor egy silány minőségű gép A+++ energiaosztályt kapott.

 

KONDENZVÍZ: 

Hűtés közben klíma működése során a beltéri egység elpárologtatójára a szoba és az elpárologtató hőmérsékletkülönbsége miatt kicsapódik a szoba levegőjéből a pára. Ezt a cseppvizet nevezzük kondenzvíznek. Fűtéskor ez megfordul, és a kültéri egységen keletkezik kondenzvíz. A kondenzvíz a beltéri aljából folyik ki gravitációsan vagyis nem tudjuk a csöveket a plafonon vezetni.

Cseppvíz szivattyú:

Lehetőséget biztosít a kondenzvíz elvezetésére akár több méter magasra is. Például olyan helyeken ahol a padláson kell vinni a csöveket és a beltéri egységből nem tudjuk hova vezetni.

Cseppvíz elpárologtató:

Amikor a kültéri egységnél nem lehet lecsöpögtetni a vizet akkor lehetőség van elpárologtatni azt. Hátránya annyi, hogy sokat fogyaszt ha megy 2kw, és a fűtés üzemben nem bírja elpárologtatni a kültéri egységből hirtelen lezúduló vizet.

 

HŰTŐKÖZEG (klímagáz):

A klímák alap működési elve ennek a gáznak egy zárt rendszerben történő halmazállapot váltásán alapszik.