Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Elromlott a távirányító?

A szobai légkondícionálók elengedhetetlen tarozéka az infra távirányító. De mit lehet tenni ha az elromlik vagy elveszítjük? Pótolni kell, általában nem csekély összegért, és nem is biztos, hogy ez olyan simán megy egy régebbi készülék esetében. Arról szót sem ejtve, hogy a szobában már a sokadik távirányító pihen az asztalon és szinte lassan azt se tudjuk melyik melyik.

Elég sűrűn szaladunk bele távirányító problémákba, valóban van amikor egy egyszerű elemcsere megoldja a gondot. Ha elemcsere után sem működik a távirányító, érdemes egy okos telefont segítségre szólítani. Ha a kamera alkalmazást megnyitja és a klíma távirányítójának jeladóját figyeli vele, minden egyes gombnyomáskor a kamera képén látszani fog egy villanás. Ez a szabad szemmel nem látható infra vörös fény. Ha új elemmel sem működik a klíma, és a telefon kamerája sem látja az infra fényt, bizony gond van.

A mai okostelefonokkal szinte megszokott a klímaberendezések irányítása wifin keresztül egy egyszerű alkalmazás segítségével. Lehet, hogy nem újdonság számba megy, viszont mégis nagyon kevés mobiltelefonba építenek manapság infravörös portot. Pedig mekkora hiba! Egy egyszerű infra portnak és egy gyári alkalmazásnak köszönhetően akár a klímánkat is vezérelhetjük a telefonnal. Pár napja vásároltunk egy Xiaomi RedMi 4X telefont, és őszinte leszek, eléggé szkeptikusan gondolkodtunk a készülék távirányító funkciójával kapcsolatban.

Aztán leesett az állunk. Az előtelepített alkalmazások között van egy "Távirányító" alkalmazás, amivel nem csak az irodai, az otthoni klímámat sikerült működtetnem, emellett - ugyan kissé hiányosan - de működteti a Panasonic TV-met is. A sikeren felbuzdulva kipróbáltuk még pár készüléken és nagyon megvoltam elégedve. Nem csak a be-ki kapcsolásra, de a hőmérséklet szabályzásra, üzemmód váltásra, légterelés állításra is alkalmas a telefon. Gyakorlatilag egy teljes értékű kiváltó eszköze a távirányítónak.

Az alábbi ezközökön próbáltuk ki:
Daikin FTX25KM 2,5 kW klíma,
Fujitsu ASYG12LMCA 3,5 kW klíma,
Fisher és Polar klímákkal, amiknek a pontos tipusát nem jegyeztem fel.