Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Fűtés hőszivattyúval, előnyök, hátrányok

A jövő fűtési rendszerének tartják a főszaivattyús fűtést, hisz nem terheli a környezetet, megújuló energiaforrást használ és mindezt károsanyag-kibocsátás nélkül teszi. Ez a hőszivattyú, ami jelenleg a legkorszerűbb, megújuló energiaforrással működő megoldás. Ha pedig a hőszivattyú kompresszorát napelemes rendszerből származó elektromos energiával működtetjük, akkor egy igazán költséghatékony és környezetbarát megoldást választottunk.

A hőszivattyúk zöld energiát használnak, ennek forrása lehet a víz, a levegő, valamint a geotermikus energia. A rendszerrel lehet fűteni, meleg vizet előállítani és nyáron pedig hűteni is, emellett a károsanyag-kibocsátása elenyésző. A hőszivattyús rendszerek egyre népszerűbbek, az újépítésű ingatlanoknál egyre többen választják ezt a rendszert. Aminek nem csak környezetvédelmi, de gazdasági okai is vannak, hisz pár éven belül megtérül a beruházás, utána pedig – egy napelemes rendszerrel kiegészítve – le is nullázhatjuk fűtési költségeinket. A hőszivattyúval nem csak fűteni lehet, hanem hűteni is és a használati melegvíz-előállítás is megoldott.

De hogy is működik a hőszivattyú? avagy

Korszerű fűtés hőszivattyúval

Egyszerűen megfogalmazva az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt von ki, ezt pedig magasabb hőmérsékletű helyre szállítja, ahol aztán leadja. Három részből áll, van egyrészt a kültéri egység, aztán a beltéri egység vagy egységek, vagyis a kondenzátor, végül pedig maga a hűtőközeg, ami kering a rendszerben.

A párologtató energiát von ki a megújuló forrásból úgy, hogy a folyadékot arra kényszeríti, hogy gázzá alakuljon. A gázt a kompresszor helyezi nyomás alá, ez növeli a hőmérsékletet, a kondenzátor pedig átviszi a hőt a gázból a rendszerbe. Ha ezt a folyamatos megfordítjuk, akkor a rendszer hűteni fog.

Megéri a hőszivattyú

A hőszivattyús rendszer hatékonyabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek. 1 kWh energia felhasználásával akár 4 kWh hőenergia is nyerhető, ráadásul még kedvezményes elektromos áram tarifát is lehet hozzá igényelni. Ha valaki új ház építésébe kezd, vagy a már kész háza fűtési rendszerét szeretné átalakítani, mindenképp érdemes megfontolnia a hőszivattyús rendszert. Egy korszerű, szigetelt, jó állapotban lévő nyílászárókkal ellátott épületbe építik be a rendszer, nagyon sokat lehet vele spórolni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy új építésű ház esetében a megtérülési idő 2-3 év, míg egy már meglévő ház fűtési rendszerének korszerűsítése esetében 8-10 év alatt térül meg a beruházás.

Hőszivattyús fűtés előnyei

Megújuló, zöld energiát használ, környezetbarát módon, ez az egyik legfőbb előnye. Nem kell például tüzelőanyagot tárolni, nem kell gázt bekötni, nincs szénmonoxid-veszély, robbanásveszély és a kéményseprő sem kopogtat. Igazán tiszta energia, tiszta felhasználással. A többi fűtési rendszernél hatékonyabban működik olcsóbb a fenntartása, a karbantartása, a meghibásodás lehetőségei minimálisak, és még az ingatlan értékét is emeli. Független, nem kell tehát tartani a szolgáltatók áraitól, emellett a hőszivattyús rendszer kényelmes és halk is.

Hőszivattyús fűtés ára

A hőszivattyús rendszerek kiépítése, telepítése egyszeri befektetés, ez viszonylag magasabb összeg, de ha hosszú távon gondolkodik az ember, akkor bizony megéri. Mint arról már szó volt, egy új építésű ház esetében 2-3 év alatt megtérül a beruházás és ezt, valamint a környezetbarát és biztonságos mivoltát figyelembe véve érdemes elgondolkodni. Mint ahogy más fűtési rendszerek esetében is, itt is széles skálán mozognak az árak.

A hőszivattyúk ára 1,3 millió forintnál kezdődik, a felső határ pedig a csillagos ég. A kültéri egység ára egy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház esetében 3-4 millió forint között érhető el. Persze az árak attól is nagy mértékben függnek, hogy milyen típusú maga a hőszivattyú, levegőt, vizet vagy épp a geotermikus energiát használja-e fel. Hazánkban a levegő-víz típusú hőszivattyúk a legelterjedtebbek, kilencven százalékban ezt választják.

Akármilyen típus mellett is teszi le valaki a voksát, érdemes ezt mihamarabb megtennie, hisz hamarosan indul egy pályázat, ami akár 11,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. 2021. december 6-án nyílik meg ez a forrás, ami a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel” nevet viseli, és az országos átlagot el nem érő jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára nyújt lehetőséget. Több ütemben nyílik meg az ország különböző régióiban, és hőszivattyús rendszerek telepítése is finanszírozható. A legfontosabb pedig, hogy ez az akár 11,3 millió forint vissza nem térítendő.

A levegő-víz szivattyú

Mint arról már szó volt, a hőszivattyús rendszerek használhatják hőforrásként a vizet, a levegőt és a geotermikus energiát. A legelterjedtebbek a levegő-víz hőszivattyúk, melyek a külső levegőből vonják el a hőt. Levegő mindenhol van, bármikor hozzá lehet férni. Minél hidegebb van, ezek a rendszerek annál alacsonyabb hatásfokkal működnek, de -28 fokig kiváló és hatékony megoldást nyújtanak. Hazánkban nem igazán jellemző az ettől hidegebb idő, így nem kell tartani attól, hogy a kemény télben fűtés nélkül maradunk.

A levegő-víz szivattyú előnye továbbá, hogy könnyen és gyorsan telepíthető, kicsi a helyigénye és nem földmunkával bajlódni, valamint fúrási engedély sem kell a telepítéséhez. Nem csak a telepítése egyszerűbb, hanem a karbantartása is, és a már meglévő fűtési rendszerre is ráköthető.

Gree hőszivattyúk

A világ egyik vezető klímagyártója a kínai Gree, már 1991 óta. Napjainkban több mint 90 ezer alkalmazottal gyártják a klímákat, hőszivattyúkat 16 gyártócsarnokban, szerte a világon. A Gree hőszivattyúi hatékony, csendes és energiatakarékos megoldást jelentenek. Wifin keresztül vezérelhetők, egy okostelefonos alkalmazással a mobilról irányítható rendszert kínálnak. A Gree hőszivattyúi magas minőségben hosszú távra jelentenek megbízható, kiváló megoldást. Aki levegő-víz hőszivattyú telepítésén gondolkodik, érdemes már most feltérképeznie a lehetőségeket és felkészülni a pályázatra.

Daikin hőszivattyú kínálatunk itt található.