Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Fűtésre optimalizált klíma

A jövő zöld megoldása: a fűtésre optimalizált klíma. Ha ma megkérdezünk valakit a fűtéséről, akkor ritkán halljuk a szokásostól eltérő lehetőségeket. Valaki központi gázzal fűt, valaki villamosenergiával, de valamiért senki sem beszél arról, hogy fűtésre optimalizált klímával vészelné át a téli hónapokat. Viszont attól, hogy itthon kevésbé gyakori megoldásnak tartják, még nem szabad azonnal lemondani róla!

A klímás fűtés sokakat le fog döbbenteni, mivel sokkal gazdaságosabb a hagyományos megoldásoknál, ráadásul a kiépítése is könnyen és gyorsan kivitelezhető. De vajon milyen buktatói vannak? Egyáltalán, hogyan működik a fűtésre optimalizált klíma? Nézzük!

Hogy működik a klímás fűtés?

Egyszerűen megfogalmazva a hőszivattyúk elvén működnek. A hőszivattyúk lényege, hogy egy adott közegből a másikba szállítják a hőenergiát, ahol az áram csak magáról a szállításról gondoskodik. A klímaberendezés valójában egy kisebb hőszivattyú, ami kétféleképpen tud működni.

Nyáron a hőcserélő segítségével lehűti a benti levegőt, télen pedig felfűti. A speciális hűtőközeg olyan vegyületből áll, ami cseppfolyósból gáz halmazállapotúvá változik, majd gázból cseppfolyóssá. Hűtés üzemmódban a lakás levegőjét a hűtőközeg lehűti, ami gáz halmazállapotban távozik a kompresszorba, ahol összepréselődik. A gáz sűrűbb lesz, azonban a hőenergiát megőrzi, és a kinti közegbe lehűlve leadja azt. Innentől kezdve lehűlt állapotban kerül vissza a rendszerbe és az egész szobában kellemes, hűvös levegőt teremt. Ugyanez a folyamat játszódik le fűtés során, csak fordítva. A kompresszor most a kinti levegőt használja fel, felmelegíti, majd leadja a szobában.

Modern és gazdaságos megoldás

Ahogy láthattuk, ezek a klímaberendezések más elven működnek, mint egy gázkazán vagy egy radiátor. A hagyományos radiátorok az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével alakítják át, ami megbízhatóan működik, de nem igazán nevezhetnénk gazdaságosnak. Ezek a fűtések egy egységnyi energiából egy egységnyi hőt készítenek, tehát 1 kW áramból 1 kW hőenergiát tudunk kinyerni.

Ahhoz, hogy gazdaságosságról tudjunk beszélni, muszáj megismerkednünk a COP értékkel, ami a mai fűtésre alkalmas készülékek legfontosabb adata. Magyarul csak jósági fokként emlegetik, és megmutatja az előbb említett egységek arányát. Az elektromos radiátoroknál ez az érték 1 környékén mozog, miközben a fűtésre optimalizált klímánál 4 is lehet, tehát 1 kW áramból 4 kW hőenergiát tud előállítani.

Innentől kezdve csak azt kell eldönteni, hogy mi számít gazdaságosnak. Kár lenne részletesebben belemenni a számításokba, elég, ha annyit tudunk, hogy a 2,75-ös COP érték már gazdaságosabbnak számít a gázfűtésnél. Innentől kezdve a vak is látja, hogy a 4 nagyobb, mint a 2,75, tehát tényleg megéri klíma fűtésre váltani!

Megéri áttérni a klíma fűtésre?

A rövid válasz a kérdésre: IGEN. A hosszabb válaszhoz érdemes megvizsgálni, hogy mit nyújtanak ezek a készülékek. A fűtésre optimalizált klíma vélemények mögött valódi felhasználók állnak, akik egykor gázzal vagy villanyradiátorral fűtöttek, de nem féltek a váltástól. Jelenleg kevesen vannak, azonban a számuk egyre jobban nő, ami a mostani gázárak mellett teljesen érthető. Az emelkedések ellenére a klíma fűtésre fix árakat kapunk, ami azt jelenti, hogy összességében alacsonyabb költségekkel kell számolnunk.

Milyen klíma alkalmas fűtésre?

Ez egy nagyon fontos pont, mivel nem mindegyik klíma alkalmas a fűtésre. Lehet, hogy a hagyományos berendezésekben is van fűtés funkció, ez azonban az átmeneti időszakban sem szokott gazdaságos lenni, nemhogy a hosszú tél alatt. Amikor odakint lényegesen hidegebb van, akkor romlik a hatásfokuk, és +5 fok alatt drasztikusan többe kerül a működtetésük.

Az igazi, fűtésre kitalált klímák mínusz 15 fok alatt is gazdaságosan fűtik a lakást, és olyan típusok is vannak, amik mínusz 25 fok környékén is zavartalanul működnek. Természetesen ezt nem úgy kell érteni, hogy amikor elérjük a minimum kültéri hőmérsékletet, akkor egyszerűen kikapcsol a készülék, hanem veszít a hatásfokából, és egyre közelebb kerül a gázzal történő fűtés áraihoz. Szerencsére Magyarországon nagyon ritkán kell ilyen extrém hidegekkel számolnunk, úgyhogy garantálva van a jobb hatásfok. Nézzük pár példát!

Pár megbízható márka, ha fűteni akarunk

A Daikin fűtésre optimalizált klíma tényleg a hideg évszakokra lett megtervezve, a rendszer kellemes hőmérsékletet teremt minden otthonban. Nem kell többet félni a villanyszámláktól, mivel az energiahatékonysága A+++ besorolást kapott, amiért mindenki hálás szokott lenni.

A Midea fűtésre optimalizált klíma rendszer zavartalanul működik a nagyobb hidegekben is. Minden felhasználó saját maga választhatja ki az elvárt hatásfokot, ami csak a szoba méretétől, a belmagasságtól és a helyiség fekvésétől függ, azonban könnyen kiszámolható.

A Gree klíma fűtése mellett soha nem kell feláldoznunk a kényelmet az energiahatékonyságért cserébe, mivel mind a kettő adott lesz. Nekünk egy gombnyomásba kerül, és már élvezhetjük is a kellemes meleget. Ha pedig a különböző teljesítményeket, típusokat és stílusokat nézzük, akkor biztosan nyertesen kerülünk ki a vásárlásból.

Amennyiben már rendelkezünk valamilyen modern fűtéssel, azonban szeretnénk klimatizálni a lakást, akkor nyugodtan elgondolkodhatunk a fűtések fúzióján. Ez azt jelenti, hogy a fűtést minimumra állítjuk, majd az általunk használt helyiségekben inkább a minőségi légkondicionálós berendezéssel melegítjük fel a levegőt. Ezzel a módszerrel szintén csökkentjük a fűtésszámlánkat, és még az átmeneti időben sem kell fagyoskodnunk.

A klímafűtésnek csak előnyei vannak

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a klímával való fűtés rengeteg kényelmi és gazdasági előnnyel jár, ráadásul az év minden napján bekapcsolhatjuk. Ugyanaz a rendszer télen fűt, nyáron hűt, miközben végig szabályozhatjuk az elérni kívánt hőmérsékletet.

Eközben a modern készülékek fejlett légszűrőkkel rendelkeznek, így nemcsak a meleget, hanem a tiszta levegőt is kihasználhatjuk. Ha azonban hosszú évekig akarjuk élvezni a fűtésre optimalizált klíma előnyeit, akkor gondoskodjunk a rendszeres karbantartásról is.

 

Nézzen szét fűtésre tervezett klímáink között, árakkal itt érhető el.