Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Mennyit fogyaszt a klíma?

Manapság is sokan gondolják, hogy egy klíma fenntartása drága mulatság, mert a klímaberendezés áramfogyasztása jelentősen megnövelheti a villanyszámlát. Ám helyes alkalmazással és a megfelelő készülék kiválasztásával nem kell ettől tartanunk.

 

Inverteres klíma

A mai modern klímák fogyasztása már jóval alacsonyabb, mint a régi készülékeké, még ha hagyományos működésű berendezésről is van szó. Az inverteres klímák pedig már kimondottan az energiatakarékosság jegyében lettek kifejlesztve.

A hagyományos légkondicionáló a beállított hőfokot a kompresszor ki-be kapcsolgatásával tudja tartani. Ezzel szemben az inverteres klímaberendezések folyamatosan működésben vannak, a kiegyensúlyozott működésnek köszönhetően pedig a kompresszor ritkán üzemel maximális teljesítménnyel, ezzel villamos energiát spórolunk.

Inverteres klíma használatával 30-40%-al kevesebb lehet az áramfogyasztásunk, mint hagyományos készülékkel.

 

Mennyit fogyaszt egy klíma?

Alapvetően egy klímaberendezés nem annyi energiát vesz fel a hálózatból, ahány kW-os a teljesítménye. Például egy 3,5 kW-os hűtőteljesítményű átlagos inverteres klíma elektromos fogyasztása hűtés üzemben 1000-1100 W/h, ami kevesebb, mint egy hajszárító fogyasztása.

A magas villanyszámláért sok esetben az elméretezett klímarendszer, vagy a karbantartás elhanyagolása a felelős, de megfelelő használat mellett egy jól méretezett klímarendszerrel nem fog drasztikusan megemelkedni a villanyszámlánk összege.

 

A légkondicionáló fogyasztása a következő tényezőktől függ:

  • inverteres vagy hagyományos működésű klímaberendezésről van szó
  • a készülék minősége, hatásfoka (EER, SEER, COP, SCOP értékek)
  • a helység adottságai (hőtermelő eszközök stb.)
  • a környezeti és a belső hőmérséklet különbsége
  • az épület szigeteltsége
  • megfelelően méretezett-e a klímarendszer
  • a készülék tisztasága, karbantartottsága