Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Karbantartás

Klíma karbantartás árak:

1 db esetén 12.500.- Ft + ÁFA / Beltéri egység
3 db esetén 11.500.- Ft + ÁFA / Beltéri egység
5 db-tól 11.000.- Ft + ÁFA / Beltéri egység

Karbantartás a következőket foglalja magában:

  • Beltéri egység tisztítása
  • Szűrők tisztítása
  • Hőcserélő fertőtlenítése
  • Ventillátor tisztítása
  • Kifújt levegő hőmérsékletének ellenőrzése
  • Kondenzvíz elvezetés tesztelése
  • Kültéri egység tisztítása
  • Gáznyomás ellenőrzése
  • Próbaüzem

Napjainkban már mindenki tudja, hogy a nyári szezon előtt, a klíma első bekapcsolását megelőzően szükség van a klímaberendezések karbantartására, tisztítására. Minden évben felhívják rá a figyelmünket a rádióban, a TV-ben és minden netes fórumon. Ám az nem biztos, hogy azzal is tisztában vannak, hogy miért van erre szükség?

 

A klíma úgy működik, hogy a berendezés beltéri egységében lévő elpárologtatóban hűtés üzemmódban a kültéri egység által összepréselt folyékony gáz a tágulás révén légneművé válik, így a környezetéből hőt von el. Ez annyira lehűti, hogy a rajta átfújt levegő is hideg lesz. Viszont a levegő és az elpárologtató közötti hőmérséklet különbség miatt a levegőből kicsapódik a pára, és így kondenzvíz képződik, amit a beltéri egység összegyűjt a csepptálcájában, és ez után a kivezetésen távozik a víz.

 

Az elkoszolódást és büdösödést az okozza, hogy ezen a nedves felületen a levegőből lerakódik a por, pollen, növényi csíra, poratka és minden más, amit a levegő szállít. Ezek pedig tenyészni és rothadni kezdenek. Amikor pedig bekapcsoljuk a klímát, a ventillátora ezeket mind elkezdi keringetni a szobában, és azt mi belélegezzük. A torok kaparás és szemszárazság nem azért jelentkezik, mert a klíma kiszárítja a levegőt. Hanem azért, mert a nem karbantartott klíma allergéneket és irritáló anyagokat juttat a levegőbe. Szélsőséges esetekben köhögés és fejfájás is jelentkezhet. Ha pedig élelmiszer közelében van a klíma, egyes esetekben legionella fertőzés is előfordulhat.

 

A klíma karbantartás, tisztítás során kollégáink a helyszínre érkezést követően először megvizsgálják a készüléket. Erre azért van szükség, mert nem minden esetben kell a beltéri egységről leszedni a burkolatot, vagy kiszedni a ventillátor kereket. Ha ezek nincsenek elkoszolódva, akkor az anyagfáradást és egyes gyenge konstrukciójú klímák esetében a törést elkerülendő a burkolatot csak minimális mértékben bontjuk meg. Az elpárologtató egységet egy speciális vegyszerrel permetezzük be, ami gombátlanítja és fertőtleníti a felületet. Az alapos átmosás után a vegyszert még leoldjuk egy habbal. A műanyag felületeket megtisztítjuk, és letöröljük. A kültéri egységet nem kell és nem is szabad folyadékkal tisztítani. Amennyiben az elpárologtatója koszos, kefével elegendő letakarítani. Ezen munkálatok elvégzését követően a berendezést bekapcsolják és letesztelik a kollégák. Amennyiben hibát észlelnek, azt jelzik a tulajdonosnak. A bekapcsolást követően nagyjából negyed órát még működtetni kell a klímát.

 

Természetesen vannak olyan esetek, amikor ez a procedúra kevés. Ebben az esetben akár a beltéri akár a kültéri egységet le kell szerelni és elszállítani, hogy megfelelően karbantarthassuk. Ezek kirívó esetek, de ha évekig mellőzi a tisztítást, vagy olyan helyen üzemel ahol sűrűn éri például zsíros-olajos levegő (konyha), akkor előfordulhat.