Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Amiért megéri hűtő-fűtő klímát választani

A klíma egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a lakásba kellemes hőmérsékletet teremtsünk, viszont manapság már nemcsak a meleg nyári napokon használhatjuk, hanem akár télen is igénybe vehetjük a klímák nyújtotta lehetőségeket. Egyre több hűtő-fűtő klímakészülék létezik, melyek a téli hidegben kellemes meleget tudnak elérni az otthonunkban. Természetesen még mindig nagyon sok a tévhit ezzel kapcsolatban.

A legnagyobb ellenérv általában az, hogy a klímás fűtés nagyon drága, drágább, mint a gáz vagy akár a napelemes megoldások, pedig a valójában akár még olcsóbb is lehet ezeknél üzemeltetés és beszerelés szempontjából is. Emellett számos más előnyös tulajdonsággal is bírnak a hűtő-fűtő klímák. De lássuk, mi is a valóság velük kapcsolatban.

Milyen előnyei vannak a klímás fűtésnek a gázfűtéssel szemben?

Magyarországon a gázzal történő fűtés talán a legelterjedtebb fűtési megoldás, de manapság már egyre többen gondolkodnak alternatív megoldásokban. A napelem mellett a klímával történő fűtés egy nagyon is keresett alternatíva. Persze sokan lebeszélik magukat a hűtő-fűtő klíma beszerzéséről, mondván nyáron kibírják a meleget, a klímával történő fűtés pedig túl drága lenne. Pedig a valóság az, hogy akár gazdaságosabb is lehet a klímás fűtés, mint a gázfűtés. De miért is állítjuk ezt? Lássuk a tényeket.

Először is, ha belegondolunk, a gázfűtés sem egy olcsó mulatság. A legjobb hűtő-fűtő klímák akár 10-20 %-os megtakarítást is jelenthetnek számunkra a gázfűtéssel szemben. Ugyanis, amíg a gáz 1 KW energiából 1 KW hőt tud előállítani, addig a hőszivattyú elven működő klímák ugyanebből az 1 KW energiából akár 4-5 KW-nyi hót is előállíthatnak. Ha pontos képet szeretnénk kapni a hőszivattyúk működéséről, ebben a cikkben, tájékozódhatunk róluk bővebben.

Ami szintén a klímás fűtés előnye, hogy csak egyetlen készülék karbantartására kell csak odafigyelnünk a klíma esetében, míg a gázfűtésnél több berendezés is meghibásodhat. Természetesen a klíma esetében figyelni kell a rendszeres karbantartásra, de ez a gázkészülékek esetén sincs másként. A klíma emellett biztonságosabb is, hiszen sem a robbanásveszélytől nem kell tartanunk, sem pedig a szén-monoxid mérgezéstől.

Mekkora klímát válasszunk?

A hűtő-fűtő klíma kiválasztásánál lényeges kérdés, hogy mekkora berendezésre is van szükségünk. Ehhez tudunk kell a lakás, illetve a klimatizálni/fűteni kívánt helyiség méretét. Persze számos tényező befolyásolja majd a pontos paramétereket, de általánosságban a következőek kell szem előtt tartanunk, ha a készülék méreteiről van szó:

- egy hűtő-fűtő 5 KW teljesítményű klíma hozzávetőlegesen 60-70 nm nagyságú helyiség hűtésére-fűtésére alkalmas. Amennyiben beltéri egységről van szó, az kb. két 30 nm-es szoba klimatizálására lehet megfelelő.

- egy hűtő-fűtő 3,5 KW teljesítményű klíma hozzávetőlegesen egy 40-46 nm-es lakásba való

- egy hűtő-fűtő 2,5 KW teljesítményű klíma pedig hozzávetőleg egy 30-35 nm-es lakás vagy helyiség hűtését-fűtését tudja ellátni.

Ahhoz azonban, hogy eldönthessük, hogy mekkora berendezésre is van szükségünk, nem elég a lakás vagy a szoba méreteit tudni.

Amire a hűtő-fűtő klíma kiválasztásánál mindenképp érdemes odafigyelni

Ha már eldöntöttük, hogy egy hűtő-fűtő klímát szeretnénk, és a fűtést is a klíma segítségével szeretnénk megoldani, akkor nem lesz elegendő annyi, hogy rábökünk egy kb. megfelelő teljesítményű klímakészülékre, és felszereljük magunk. Klímát Magyarországon nem szerelhet senki csak úgy, maga, engedélyre van ehhez szükség. Emellett azt is érdemes számításba venni, hogy helyszíni felmérésre, és tervezésre is szükség lesz. A tervezéshez elengedhetetlen, hogy egy szakember megnézze a lakást vagy a házat, hiszen csak ez alapján fog tudni számolni, illetve megfelelő készüléket ajánlani. Hűtő fűtő klíma szerelésben tudunk segítnei, itt olvasható tővebben.

Pár fontos kérdést is fel fog tenni nekünk. Az egyik, hogy valóban klímával szeretnénk fűteni, vagy csak a meglévő rendszer támogatására, kiegészítésére szeretnénk használni? Az egész lakást/házat klímával szándékozunk fűteni, vagy mondjuk csak egyetlen helyiséget? Számos ehhez hasonló kérdést kell megválaszolnunk, hogy a legjobb hűtő-fűtő klímát szerezhessük be a lakásunk számára.

Amire még szintén érdemes odafigyelni, hogy a vásárlásnál bár fontosak a költségek, de bízzunk a szakember számításaiba, hiszen, ha kisebb teljesítményű berendezést veszünk, akkor nem érjük el a kívánt hatást, ha nagyobbat, akkor pedig többet fizethetünk a fenntartásra, mint kellene.

Mennyi az annyi, vagyis mennyibe kerülhet egy hűtő-fűtő klíma beszerelése?

És ha már elérkeztünk a költségekhez, akkor mindenképp lényeges a klímaberendezés ára is. Az árak természetesen változhatnak, és gyártónként, illetve cégenként változnak is, de általánosságban a következőkkel számolhatunk: ha kifogunk egy jó akciót, akkor már 200.000 Ft-tól beszerezhetünk egy 2,6 KW szettet, melyhez kültéri és beltéri egység is tartozik szereléssel együtt. 3-4 KW közötti eszközt már 200.000-250.000 Ft-ért is ki le lehet fogni akciósan, míg egy 5 KW teljesítményű hűtő-fűtő klímaberendezés ára úgy 250.000-300.000 Ft között mozog.

Természetesen ezek az árak nem pontosak, és nem minden cég esetében kapunk ilyen kedvező árakat, de az akciókat mindenképp érdemes figyelni, és azt is mindig nézzük, hogy az adott árba milyen szolgáltatás tartozik bele. A helyszíni felmérés már sok esetbe ingyenes, ahogyan a tervezés is, illetve a készülék árába egyes cégek a szerelési költségeket is beleszámítják, vagy feltüntetik az árajánlatban.

Hűtő-fűtő klíma tapasztalatok

Amikor klímát választunk, akkor a hűtő-fűtő klíma véleményeket is érdemes figyelni, hiszen egy cég mindig a legjobbat fogja mondani, a felhasználók azonban ritkán finomkodnak. Általánosságban elmondható, hogy az olcsó klímákkal sokan megjárták már, mert bár a készülék kedvező árú volt, de az üzemeltetése már kevésbé. A minőségi klímák azonban megérik az árukat, és a vásárlók véleménye is ezt tükrözi. A nagyonklíma.hu oldalon például  minden termék mellett csillagos értékelést is találunk, mely segíthet megítélni az adott terméket.

A Gree klíma részletes cikkünk itt olvasható.