Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Családi házak klimatizálása: Szabályok és teendők

Ha egy nagyobb beruházásról van szó, mindig gondolni kell a megfelelő tervezésre, illetve az előkészületekre is. Nincs ez másként akkor sem, ha saját otthonunkba szeretnénk felszerelni egy klímaberendezést. Szerencsére ha jól megtervezzük a dolgokat, akkor rengeteg kellemetlenségtől tudjuk megóvni magunkat.

A legtöbbször a klímaberendezés minősége, teljesítménye szokott problémát okozni, ez pedig abból adódhat, hogy gyakran az emberek egyáltalán nem tudják azt, hogy milyen készüléket vásároljanak meg.

 

Milyen szabályokat kell betartanunk akkor, ha családi házunkba szeretnénk klímát?

Családi házban történő klímatelepítés alkalmával többféle előírást is figyelembe kell vennünk. Első lépésben azt kell kiderítenünk, hogy az adott településen van-e olyan rendelet, ami a klímaberendezések telepítésére vonatkozik. Egyes önkormányzatok előírhatják azt, hogy a klímatelepítést előre be kell jelenteni, sőt van ahol a telepítéshez engedélyt is kell kérnünk.

 

Szerencsére családi házak esetében a berendezés szinte bárhová felszerelhető, csak arra kell figyelnünk, hogy a helyi szabályozás engedélyezi-e az utcafronti megjelenést. Ilyen esetében a legtöbbször nincs szükség építési engedélyre a klíma beszereléséhez, de biztos ami biztos alapon, az önkormányzatnál inkább erre is kérdezzünk rá. A klímaberendezés telepítését csak szakképzett, engedéllyel rendelkező szakember végezheti el. Ez egyrészt a készülék megfelelő működése, másrészt a garancia érvényessége miatt is rendkívül fontos. A kültéri egység kihelyezése során mindenképpen vegyük figyelembe a zajhatásokat, és a klímaberendezés kültéri egységét próbáljuk meg olyan helyre felszerelni, ahol majd nem zavarja a pihenést, és a szomszédok nyugalmát. Ha a berendezés kültéri egysége a szomszédok ingatlana közelébe fog kerülni, akkor a későbbi konfliktusok megelőzése érdekében ezt érdemes előre jelezni a szomszédoknak.

Emellett nagyon fontos, hogy a berendezés könnyen hozzáférhető helyre kerüljön, ez a karbantartás és a javítás során fogja megkönnyíteni a dolgunkat.

 

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a készülék megvásárlása során?

A készülék kiválasztása során az egyik legfontosabb szempont a teljesítmény meghatározása. Első lépésben azt kell meghatározni, hogy mely helységeket szeretnénk lehűteni a berendezéssel. Gyakran költséghatékonyság szempontjából egy családi ház lehűtését egy nagyobb készülékkel próbálják meg megoldani, de ennek a módszernek az eredménye nagyban függ a ház adottságaitól, illetve a klíma elhelyezkedésétől is. A legtöbbször az épület elhelyezkedése és a kialakítása szabja meg azt, hogy számunkra melyik lesz a legjobb megoldás. Ahhoz, hogy az adott helyiséget a nyári forróságban ideális energia befektetéssel le tudjuk hűteni, több szempontot is figyelembe kell vennünk. Sokat számít az alapterület, és a belmagasság, és számolnunk kell azzal is, hogy nyáron a tetőtéren jóval melegebb van, mint mondjuk a földszinten. Azt is meg kell néznünk, hogy mennyi ablak található a szobában, illetve hogy a helyiségben milyen hő kibocsájtó eszközök vannak. Nem mindegy természetesen az sem, hogy egyetlen szobát, vagy egy azzal egybenyitott teret is le szeretnénk hűteni.

A teljesítmény mellett a klíma márkája is fontos lehet. Bár sok esetben az emberek mindenen spórolni szeretnének, fontos megjegyezni azt is, hogy az ár a legtöbb esetben tükrözi az adott berendezés minőségét és a várható élettartamát is. A készülék élettartamát a márkája, a minősége, illetve a használata is befolyásolhatja. Jó tudni, hogy egy olyan klímaberendezés, amely megfelelő minőséggel rendelkezik, rendszeres karbantartás mellett akár 20 éven át is tud problémamentesen üzemelni.

 

A beltéri egységet otthonunk legmelegebb pontjára célszerű felszerelni, hiszen itt fog a készülék a legjobb hatásfokkal működni, ezzel pedig megszüntethetjük a melegedési gócokat. Családi házak esetében leggyakrabban a nappali közepén szokott helyet kapni a klímaberendezés beltéri egysége. Ha az adott családi ház nagyon tagolt, akkor nagy valószínűséggel több klímára lesz szükségünk, ezeket pedig otthonunk azon részeire kell felszerelni, ahol a legjobban melegszik a ház, ahol a legnagyobb a benapozottság.

 

Mennyire kell figyelnünk a klíma berendezés zajszintjére?

Egy klímaberendezés működése minden esetben zaj kiadásával jár, erre pedig a családi házak esetében is fontos figyelni. Használat során a készülék által kibocsájtott zajszint nagy mértékben eltérhet a különböző klímatípusok és a gyártók között. Ezért vásárlás előtt érdemes lehet alaposan körüljárni a témát.

Nagy általánosságban elmondható, hogy ha a berendezés bekapcsolt állapotban 30dB alatti zajszinttel működik, akkor az már egy viszonylag halk készüléknek számít, de a 25 dB alatti zajszinttel rendelkező készülékek már tökéletesnek mondhatóak akkor, ha egy kifejezetten csendes klímaberendezést szeretnénk megvásárolni.

 

Családi ház klimatizálása

Egy családi ház klimatizálásakor két megoldás létezik alapvetően:

Az egyik megoldás az, amikor már az építkezés, vagy a felújítás alkalmával eltervezzük azt, hogy hova, milyen klímaberendezést szeretnénk majd telepíteni, és ehhez már az építkezés során kialakítjuk a szükséges előkészítéseket. Ez, az előzetesen kialakított rendszer egyrészt nagyobb kényelmet és komfortérzetet biztosít, másrészt így a végeredmény is jóval esztétikusabb lesz majd.

A másik megoldás pedig az utólagos klímabeszerelés. Egy kész családi ház esetén, ha utólagosan szeretnénk klímát telepíteni akkor számítani kell arra, hogy ezt általában csak kompromisszumokkal lehet megoldani, de szerencsére ilyenkor is számos lehetőség létezik.

Előfordul, hogy az ingatlan építése során a tulaj nem is gondol a klíma előkészítésére, vagy fel sem merül benne az, hogy a későbbiekben klímára lesz szüksége. Sokan először úgy gondolják, hogy ha az adott családi ház jól szigetelt, akkor nem lesz szüksége légkondicionálóra. Ám még a jól szigetelt  ingatlanok is rendelkeznek olyan nagy méretű ablakokkal, melyek miatt nagyon hamar egy üvegházban érezhetjük magunkat, arról nem is beszélve, hogy a főzéssel és sütéssel járó hő még inkább felemeli a benti hőmérsékletet. Igen rossz helyzet állhat elő a tetőterek esetében, hiszen hiába a vastag szigetelés, itt szinte nem is lehet klíma nélkül átvészelni a nyarat. Azok az emberek, akik nem gondolkodnak előre, általában az első nyár után már tudják, hogy szükségük van egy klímaberendezésre.

 

Ha viszonylag korán elkezdjük a klímatervezést és előkészítést, akkor rengeteg lehetőség közül tudunk választani. A legtöbb esetben az építkezés (vagy felújítás) költségeit figyelembe véve elenyésző költségekre kell csak felkészülnünk a légkondi előkészítése során. Ha már az előkészítésről van szó, elmondhatjuk, hogy a legegyszerűbb dolgunk a fali split, illetve a multisplit klímaberendezések előkészítésével van. A split klímaberendezések csöveit ugyanis aljzatban, mennyezetben, falban vésve el tudjuk vezetni, ez pedig egy felújítás során egyszerűen kivitelezhető. Így ezek a készülékek az előre kialakított kiállásokra utólagosan, egyszerűen felszerelhetőek. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a csövek nem fognak látszani, ilyenkor a kondenzvíz elvezetést is el lehet készíteni előre, ami utólagos beszerelés során gyakran okoz problémát.

 

 

Létezik tökéletes megoldás egy nagy méretű családi ház esetében?

A légcsatornás klímaberendezés ideális választás lehet egy nagyobb családi ház esetében. Ez a megoldás biztosítani tudja azt, hogy a klimatizált levegő tetszés szerint eljusson házunk különböző pontjaira. Ez a módszer légcsatornázható- vagy központi klíma néven lett ismert.

Ezzel a klímatípussal a ház összes szobájába szállíthatjuk a kellemes hűvös, vagy télen a meleg levegőt. Az egyik legnagyobb előnye, hogy ha jól meg van tervezve a rendszer, akkor tökéletes lesz a levegő elosztás (nem lesz huzat a házban), és hogy ezeknek a berendezéseknek a központi egységei rendkívül strapabíróak, hiszen nagyon gyakran helyt kell állniuk ipari környezetben is. Emellett fontos megemlíteni azt is, hogy a légcsatornázható klíma szinte teljesen hangtalan, így működése se számunkra, se a kertszomszédaink számára nem lesz zavaró.