Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Daikin Altherma hőszivattyúkról tudni érdemes

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy hőszivattyút választanak hűtésre és fűtésre is, ami egy meglehetősen gazdaságos megoldás. A magas energiaárak miatt nagyon felértékelődött az alternatív fűtési megoldások szerepe, és akik klímában, vagy bármilyen más hűtési berendezésben gondolkodnak, egyre inkább olyat választanak, amely fűtésre is alkalmas. Még ha nem is váltják ki a gázfűtési rendszert, a fűtés támogatására mindenképp előnyös megoldás, ezzel pedig napjainkban sokan élnek is.

A hőszivattyúk szerepe is felértékelődött az utóbbi időben, ugyanis jelenleg egyik leggazdaságosabb és legkörnyezetbarátabb fűtési megoldásnak számítanak. Számos márka közül válogathatunk, melyek közül az egyik legnépszerűbb a Daikin Altherma, mely többféle típusú berendezést is kínál, hogy a lehető legszélesebb körben nyújthasson segítséget a hűtés és a fűtés területén. A következőkben a Daikin Altherma típusait és legnépszerűbb berendezéseiről lesz szó, és persze arról is, hogy miért is érdemes ezt a márkát választani, ha már hőszivattyúban gondolkodunk.

Mi is az a hőszivattyú?

Mielőtt rátérnénk a Daikin Altherma hőszivattyúk előnyeire és típusaira, érdemes előbb tisztában lenni vele, hogy mi is az a hőszivattyú, és hogyan is működik. Ahogyan azt már a bevezetőben is említettük, egy olyan technológiáról van szó, amely gazdaságos és környezetbarát is. A hőszivattyú lényegében olyan berendezés, amely egy adott forrásból (levegő, föld, víz) energiát vesz fel, majd ezt egy másik helyszínen leadja, a kívánt hőmérsékleten. A hőszivattyú elvén működik például a hűtő vagy a szárítógép is.

Maga a hőszivattyú-berendezés jellemzően egy osztott rendszer, tehát egy kültéri és egy beltéri egységből áll, de vannak monoblokkos változatok is. Az osztott rendszereknél a kültéri rendszer a talajból vagy a vízből nyer energiát, amit aztán felhasznál a beltéri egységhez, ami létrehoz egy hőmérsékletváltozást fűtésre vagy hűtésre, esetleg meleg víz létrehozására. Ez attól függ, hogy milyen hőleadó eszközhöz csatlakoztatjuk.

A Daikin hőszivattyúról röviden

A Daikin 1972 óta létezik, és az elmúlt évtizedek alatt nagy tapasztalatot szerzett a hőszivattyús technológiák terén. A Daikin hőszivattyúk a folyamatos fejlesztés eredményei, melyeket a cég mindig az európai igényekhez igazit. A levegő-víz szivattyúk megalkotásakor és fejlesztésekor mindig arra törekednek, hogy a felmerülő igények figyelembe vételével hozzák létre a megfelelő berendezéseket.

A Daikin hőszivattyú kínálata meglehetősen széles, így mindenki megtalálhatja a számára legjobb megoldást, legyen szó hűtésről, fűtésről vagy akár meleg víz előállításról.

Miért válasszuk a Daikin Altherma hőszivattyúkat?

Amikor hőszivattyús rendszerben kezdünk gondolkodni, valószínűleg számos márkával, gyártóval, típussal és fajtával találkozunk. Már a gyártók között sem könnyű sokszor eligazodni, a szakemberek ilyenkor azt szokták javasolni, hogy inkább olyat válasszunk, amely régóta van már a piacon, és minőséget képvisel. Ilyen a Daikin is, de mik azok a tényezők, melyek miatt a Daikin Altherma hőszivattyúkat mindenképp érdemes számításba venni?

Kombinálhatóság

A Daikin Altherma hőszivattyúk egyik nagy előnye a kombinálhatóság, vagyis, hogy sokféle fűtési és hűtési hőleadó eszközhöz és meleg vízrendszerhez lehet csatlakoztatni. A Daikin gyárt hőleadó egységeket is, melyekhez természetesen a márka hőszivattyúi is csatlakoztathatóak, de padlófűtéshez, radiátorokhoz, de meleg vizes tartályokhoz és hőtárolókhoz is csatlakoztatható. Emellett akár napelemes rendszerrel is összeköthető, melynek segítségével csökkenthetőek a környezeti hatások, és még inkább energiatakarékos lehet a fűtési-hűtési rendszerünk.

Gazdaságos

A kombinálhatóságnál már szóba került az alacsony energiaköltség a napelemek említésekor, de a Daikin Altherma hőszivattyú már önmagukban is alacsony energiaköltségekkel bír, ami a mai világban már egy nagyon lényeges szempont, ha hűtésről, fűtésről van szó. A hőszivattyúk ugyanis a működésük során felhasznál áramot nem egy az egyben adják le, mint ahogyan azt az elektromos fűtőberendezések teszik, hanem akár 300-400 %-os hatékonysággal hasznosíthatják a felvett áramot. Ennél fogva gazdaságosabban is tudnak működni, mint sok más fűtési megoldás.

Környezetbarát

Manapság a környezettudatosság egyre nagyobb hangsúlyt kap, és ez a fűtési-hűtési rendszerek esetén sincs másként. A Daikin Altherma hőszivattyúk esetében sincs helyi károsanyag-kibocsátás, ráadásul, ha valamilyen környezetbarát áramforráshoz csatlakoztatjuk, mint mondjuk a napelem, akkor akár teljesen kibocsátásmentesen tudjuk üzemeltetni a berendezés egész élettartama alatt.

Hosszú élettartam

A Daikin Altherma hőszivattyú másik nagy előnye, hogy meglehetősen magas élettartammal bírnak. Természetesen ehhez be kell tartani a gyártó által javasolt szabályokat, ami a működtetésre és persze a karbantartásra is vonatkozik. Ha nem feledkezünk meg az éves karbantartásról, és rendszeresen elvégeztetjük azt, akkor a hőszivattyú akár több mint 10 évig is zavartalanul működhet.

A Daikin Altherma hőszivattyú típusokról

A Daikin Altherma hőszivattyúkból is többféle típus létezik, hogy a gyártó minél szélesebb igénykört le tudjon fedni. Daikin Altherma hőszivattyú típusok közül mindenképp érdemes megemlíteni a magas és az alacsony hőmérsékletű hőszivattyúkat, illetve az ezek közötti különbségeket.

Alacsony hőmérsékletű hőszivattyúk: az ilyen típusú hőszivattyúk a levegőt használják energiaforrásként, amely, mivel megújuló energia, rendkívül környezetbaráttá teszi a berendezést. A hőszivattyú alacsony hőmérsékletű vizet keringtet a hőleadó rendszerekben, melynek hőmérséklete általában 35-40 fok. Ennek a technológiának köszönhetően költséghatékony lehet a fűtés, ugyanis a fűtés vagy hűtés nem igényel annyi energiát, mint számos más hőleadó rendszer. Az alacsony hőmérsékletű hőszivattyúk olyan rendszerekkel csatolhatók össze, mint az alacsony hőmérsékletű radiátorok, a hőszivattyús hőleadó, a padlófűtés vagy a fan-coilok. Az alacsony hőmérsékletű hőszivattyúk, persze típustól függően, de akár meleg vizes tartállyal vagy hőtárolóval is kombinálhatók.

Magas hőmérsékletű hőszivattyúk: ezt a típust arra tervezték, hogy magasabb hőmérsékletet igénylő hőleadó rendszerekhez lehessen csatlakoztatni, olyanokhoz, amelyek 45 °C-nál magasabb vízhőmérsékletet igényelnek, mint például a régebbi radiátorok. Az ilyen esetekben akár 70 fokos hőmérsékletre is szükség lehet, ezt pedig a magas hőmérsékletű hőszivattyúk képesek is biztosítani. Természetesen vannak olyan hőszivattyús hőleadók, melyeket kifejezetten a magas hőmérsékletű hőszivattyúkhoz terveztek, és persze egyes padlófűtési megoldások esetén is szóba jöhet ez a megoldás. Daikin Altherma magas hőmérsékletű hőszivattyúk többféle méretekben és kivitelekben is kaphatók.

A fő különbség tehát a magas és az alacsony hőmérsékletű hőszivattyúk között az, hogy milyen típusú kibocsátókhoz tervezték, és ennél fogva milyen hőmérsékletű vízre van szükség. Mielőtt döntést hozunk, melyiket is válasszuk, mindenképp érdemes olyan szempontokat végig gondolni, hogy milyen hőleadóval szeretnénk majd kombinálni a hőszivattyút, de az sem lesz mindegy, hogy felújításról vagy építkezésről van szó.

Legnépszerűbb Daikin Altherma hőszivattyúk

Ahogyan azt már fentebb említettük, a Daikin Altherma hőszivattyúkból rengeteg féle van, alacsony és magas hőmérsékletű típus esetében is. A legnépszerűbb és legkeresettebb modellek például a Daikin Altherma 3 ERGA06EVH/EHVX08S23E6V hőszivattyú, amely fűtésre és hűtésre is alkalmas, és HMV-tárolóval rendelkezik, de a Daikin Altherma 3 ERGA08EVH7/EHVX08S23E9W is egy meglehetősen keresett termék.

Mindkét termék online vezérelhető, időjárás követő szabályozással rendelkezik, és az egyes programok is időzíthetőek. Persze laikusként nehéz eldönteni, hogy melyik típus felelne meg a számunkra legjobban, ezért vásárlás előtt mindenképp érdemes szakember segítségét kérni a választásban, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg.

Egy Daikin Altherma hőszivattyú segítségével környezetbarát és gazdaságos fűtési rendszert építhetünk ki az otthonunkban.