Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Daikin hőszivattyú típusok és működésük

Ma már számos elvárás fogalmazódik meg az emberekben akkor, ha a modern fűtési rendszerekről van szó, ugyanis amellett, hogy fontos a költséghatékonyság, a hosszú élettartam, illetve a funkcionalitás, egyre több ember előtérbe helyezi a környezetbarát üzemeltetést is. A hőszivattyú használata éppen ezért lett az elmúlt néhány év során ennyire népszerű, hiszen ez egy olyan hűtő-fűtő rendszer, mely nem csak energiatakarékos, hanem költséghatékony is, ez pedig főleg akkor tűnhet fel, ha más fűtési módszerekkel hasonlítjuk össze.

Ezek a berendezések valójában megújuló energiát használnak fel, így a rendszer a hagyományos fűtési módszerekkel ellentétben használható fűtésre, hűtésre, illetve melegvíz előállítására egyaránt. Üzemeltetésével, illetve megvásárlásával kapcsolatban azonban érdemes néhány fontos dolgot szem előtt tartanunk.

A hőszivattyú működési elve: Így lehet a rendszer gazdaságos, és környezetkímélő

A hőszivattyú remek választás lehet akkor, ha egy újépítésű ingatlan fűtési rendszerének kiépítéséről van szó, vagy ha egy nagyobb felújítás során a fűtés korszerűsítésére is szeretnénk sort keríteni. A hőszivattyús fűtés energiahatékony, és költségkímélő megoldás, hiszen a rendszer a környezetéből vonja ki a hőt.

Előnyei közé felsorolható, hogy gazdaságos, és biztonságos más fűtési módszerekkel ellentétben, hiszen itt nem kell tartanunk sem a lakástűztől, sem a szénmonoxid mérgezéstől. A hőszivattyú előnyei közé felsorolható még a rugalmassága, a hatékonysága, illetve nem utolsó sorban az igen alacsony környezetszennyező hatása is. Lényegében a hőszivattyú egy olyan technológiára épül fel, mely során az adott forrásból történik meg az energiafelvétel, ám az energia leadás meghatározott hőmérsékleten egy másik helyszínen zajlik. Ezek a berendezések általában egy kültéri, és egy beltéri egységből állnak, de ez gyártótól, típustól, és márkától is függhet.

A Daikin hőszivattyúk különböző megújuló forrásokból vonják ki az energiát, ez lehet például talaj, napenergia, levegő, vagy vízenergia is. A korszerűsítés, felújítás alkalmával bizonyos esetekben a hőszivattyút akár már egy meglévő hőleadóhoz is csatlakoztatni tudjuk (például új típusú radiátorokhoz, padlófűtéshez). A hőszivattyú működése a hagyományosnak mondható fosszilis rendszerektől leginkább a hőenergia előállításában tér el. Ez a berendezés ugyanis ahhoz, hogy hőt állítson elő, a hűtőközeg elpárolgását, és a kondenzációját használja ki, és nem a szükséges hűtőközeg elégetésével termeli meg a hőt.

Mit kell tudnunk a Daikin hőszivattyúkról?

A Daikin vállalatot Akira Yamada 1924-ben alapította, Japánban. A kezdetekben a cég repülőgépekhez gyártott hűtőcsöveket, de a portfólióját rövid időn belül elkezdte kibővíteni. Hazánkban a márka az 1990-es évek óta van jelen, napjainkban lakossági inverter klímaberendezések, Rotex fűtési rendszerekkel, Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyúk, légtisztító készülékek, kondenzáló egységek, légkezelő berendezések, illetve légtisztító készülékek gyártásával képviselteti magát. Szakértők szerint a Daikin több dolognak is köszönheti hatalmas népszerűségét. Nagy előnye például, hogy a márka a prémium minőséggel rendelkező termékeit megfizethető áron kínálja.

A Daikin vállalat igen nagy tapasztalattal rendelkezik a hőszivattyús technológiák terén. A folyamatos fejlesztéseknek, és az újításoknak köszönhetően a Daikin levegő-víz hőszivattyús rendszerei mára már világszerte ismertek, ezeket a berendezéseket a gyártó teljes mértékben az európai emberek igényeihez igazította.

Ismerjük meg közelebbről a Daikin hőszivattyúkat

A Daikin márka büszke arra, hogy a hőszivattyú technológiáit addig fejlesztette tovább, hogy mára már ezek a berendezések energiahatékonyan tudják biztosítani a felhasználóik számára a fűtést, és a hűtést, illetve a melegvíz ellátást is. Gondoskodik emellett a berendezés a gazdaságos üzemeltetésről is. A Daikin vállalat több különböző típusú hőszivattyút is gyárt, így igen széles kínálatból van lehetőségünk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Daikin hőszivattyúk fajtái:

  • Alacsony hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyú

Daikin Altherma hőszivattyú- hűtésre, fűtésre, illetve a használati melegvíz előállításában is segítségünkre lehet. Ezek a készülékek tökéletesen működnek még nagyon alacsony hőmérsékleten is. Csatlakoztathatóak már meglévő csőrendszerekhez, illetve magas hőmérsékletű radiátorokhoz is. Ideálisak lehetnek ezek a berendezések alacsonyabb hőmérsékletű fűtési rendszerek kiépítése során. Jó tudni, hogy a leghatékonyabb megoldást ez a típusú rendszer tudja biztosítani, ugyanis ennek működéséhez elég az alacsonyabb vízhőmérséklet is.

 

  • Magas hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyú

Ez a rendszer tökéletesen helyettesítheti a régimódi fűtést, és melegvízrendszert otthonunkban. Remek választás lehet a Daikin Altherma magas hőmérsékletű szivattyú abban az esetben ha lakásunk fűtési rendszerét felújítani, korszerűsíteni szeretnénk. A kompakt kialakítással rendelkező magas hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyúk jól tudnak illeszkedni már meglévő csőrendszerekhez, illetve radiátorokhoz is, így ezzel a megoldással megúszhatjuk az egész rendszernek a cserélését.

 

  • Hibrid hőszivattyú

Ezek a rendszerek jellemzően a hőszivattyús technológiát egyéb fűtési módszerekkel egészítik ki (például elektromos fűtéssel.) A Daikin Altherma hibrid hőszivattyú tökéletesen kombinálja a hőszivattyút és akár a gázkazánt, kinti hőmérséklettől függetlenül tudja ez a rendszer optimalizálni az energiahatékonyságot. Az intelligens programozás segítségével ez a berendezés akár 35 %-kal több energiát tud megtakarítani, a hagyományos kazánokhoz viszonyítva.

 

  • Geotermikus hőszivattyú

A geotermikus hőszivattyúk tökéletesek lehetnek új ingatlanok fűtési rendszerének kiépítése, illetve nagyobb szabású felújítások esetében egyaránt. Ez a rendszer megbízható fűtést, és melegvíz ellátást tud biztosítani minden felhasználó számára. Mivel a talaj hőmérséklete egész évben elég stabil, ez egy kiváló megújuló energiaforrást tud nyújtani a hőszivattyú számára, ugyanis a geotermikus hőszivattyú a földfelszín alól nyeri ki az energiát, ezért különösen megbízhatónak mondható.
 

  • Használati meleg vizes hőszivattyú

Ez a rendszer a melegvíz előállításához a kültéri levegőt használja fel. Ha a hagyományos levegő-víz szivattyús rendszerekhez szeretnénk viszonyítani, akkor elmondhatjuk, hogy ez a hőszivattyú csapok, és zuhanyok számára tud melegvizet biztosítani. Működési elve: a levegőből vonja ki az energiát, majd a rendszer fűtésre, és meleg vízellátásra a megújuló és a hagyományos energia ideális kombinációját használja fel.

 

  • Kondenzációs gázkazán

A Daikin kondenzációs gázkazánok magas fokú energiahatékonysággal tudnak megbízható megoldás nyújtani, ha a fűtésről, illetve a melegvíz-előállításról van szó. Az A energiaosztályú falra szerelhető készülékek el lettek látva okos vezérlő egységgel is, ez pedig képes akár automatikusan szabályozni a kazán hőmérsékletét, így tud ez a rendszer még hatékonyabban működni. Ezzel a megoldással a meleg víz termelésének energiahatékonyságát tovább tudjuk növelni akár napkollektorral is. A gyors beszerelés, és az igazán egyszerű telepítés miatt ezek a kazánok felújításkor is jók lehetnek akkor, ha a régi bojlert szeretnénk lecserélni. Ezek a kompakt kazánok egytől egyig úgy lettek kialakítva, hogy tökéletesen illeszkedjenek a már meglévő radiátorokhoz, illetve csővezetékekhez.

 

A hőszivattyú a telepítést követően maximálisan képes kiszolgálni a fűtés, illetve a melegvíz ellátási szükségleteinket, és sokkal hatékonyabban, gazdaságosabban teszi ezt, mint a hagyományos kazánok. Összességében elmondhatjuk, hogy ezeket a rendszereket bátran nevezhetjük ma már az egyik leg környezetbarátabb, és leghatékonyabb fűtési módszernek.
A fentiekből láthatjuk, hogy többféle típust is megtudunk különböztetni a Daikin hőszivattyúk között, éppen ezért érdemes szakember segítségét kikérni a megfelelő típus kiválasztása során, hiszen ennek során több szempontot is figyelembe kell vennünk (ingatlan típusa, energetikai jellemzői stb.)

Kérje szakértői tanácsunkat az alábbi elérhetőségeinket és Daikin hőszivattyú vásárlása előtt nézzen szét a kínálatunkban is.