Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Inverteres klíma fűtés, működése, tippek

Mi az inverteres klíma és miért olyan felkapott az utóbbi években? Maradjunk a régi légkondinknál, vagy megéri váltani? Mennyi az annyi, avagy tényleg kevesebbet fogyaszt? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre kerestük meg a választ.

Mi az inverteres klíma?

Először is, tudnunk kell, hogy mi az inverteres klíma, pontosabban az inverteres technológia. Ez a fajta technológia hőmérséklet-szabályozóként működik. Amikor bekapcsoljuk a légkondicionálót, általában egy középső pontot keresünk a hideg és a meleg között.

A fix fordulatszámú légkondicionáló addig indul és áll le, amíg el nem éri a megfelelő hőmérsékletet. Az inverteres klíma fűtés azonban folyamatosan azon dolgozik, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet, és azt változatlanul fenntartsa. Az inverteres technológia csak a szükséges energiát használja fel, miközben szabályozza a légkondicionáló kompresszorát. Ez a működés hosszú élettartamot biztosítunk mind a kompresszornak, mind a berendezésnek általában.

Hogyan működik egy inverteres technológiájú légkondicionáló?

Az inverteres klíma működése nagyon egyszerű. A lakások hőmérsékletének van egy középpontja, amelyet "komfortzónának" nevezhetünk, mert ez az a hőmérséklet, amelyet a legjobban szeretünk. Az inverteres klíma jelentése, hogy miután beállítottuk a fokot, a berendezése a hőmérséklethez szabja a működést, és folyamatosan ellenőrzi azt. Az elején nagyobb kapacitással dolgozik, majd ahogy eléri a kellemes hőfokot, a teljesítménye csökken. Ezáltal nyugodtan bekapcsolva hagyhatjuk, nem fog több áramot fogyasztani.

Hogyan teszi ezt? A cél elérésére összpontosít, amely a következő: nem túl hideg, nem túl meleg. Ha a célt elértük, a következő feladat a klímaberendezés minden egyes komponensének szabályozása, hogy egyikük se terhelje meg a kapacitását. Az eredmény egy meleg szoba, amely tökéletesen alkalmas a kikapcsolódásra.

A fix klímavezérlésű légkondicionáló nem szabályozható, és a szükségesnél több időre van szüksége a komfortzóna eléréséhez. Az inverteres technológiával működő légkondicionálónak néhány percig tart az indítása, de aztán hatékonyan és gyorsan eléri a középértéket.

Az inverteres klíma előnyei

A számunkra legjobb inverteres klímának rengeteg előnye van, amit akkor fogunk tapasztalni, ha többször bekapcsoljuk a készüléket. Nézzük, mik ezek!

Megtakarítás az energiafogyasztásban

Az inverteres klíma áramfelvétele csak a bekapcsolás időpontjában éri el a maximumot, utána fokozatosan csökken. Ez az egyik legkeresettebb előnye, hiszen senki sem szereti a magas villanyszámlát. Ha az inverteres klíma A+++ besorolást kapott, akkor a megtakarítás 20-25% is lehet.

Különböző sebességek a hidegben és a melegben is

Az inverteres technológia lehetővé teszi, hogy különböző sebességek között válasszunk. Lehet, hogy csak egy gyors hűtésre vágyunk, vagy éppen fel akarjuk melegíteni a helyiséget. A beállításoktól függően a klíma alkalmazkodik a fokhoz és a sebességhez is.

Működési tartományok

A kívánt teljesítménytől függően az inverteres klímák különböző működési tartományokkal rendelkeznek. Három teljesítményfokozat létezik: alap, minimális és maximális teljesítmény. Az elsőt ki kell számítani ahhoz, hogy a megfelelő működést kezelni lehessen. A minimum az, amit a készülék minimálisan nyújtani tud. Végül a maximális teljesítmény az, amit a légkondicionáló kínálni tud, ami akár 140% is lehet. A felszereléstől függően -15°C és -25°C között is gond nélkül működhetnek.

Tipp: A megfelelő működéshez először a szoba területét kell kiszámítani. Nem mindegy, hogy inverteres klíma 3.5 kW-on működik, vagy ennél sokkal kisebben. Ha az inverteres klíma 2.6 kW hatékonyságú, akkor a szobának is kisebbnek kell lennie.

Komfortos használat

Az inverteres klíma szereléssel együtt szokott a lakásba érkezni, és ha ezzel megvagyunk, akkor komfortos használat vár ránk. A készülékekkel sokkal gyorsabban érhetjük el a kívánt hőmérsékletet, miközben nem kell kikapcsolni, hiszen mindig a legjobb teljesítményt nyújtja.

Hosszú élettartam

Lehet, hogy már olvasta ebben a cikkben, de ha megismételjük, akkor azért, mert ez egy hihetetlen előny. Az inverteres technológiájú légkondicionálók megóvják a kompresszort és más alkatrészeket attól, hogy túlterheljék őket. Ráadásul, mivel nem kell állandóan be- és kikapcsolni, a kompresszor nem károsodik olyan gyorsan.

Az inverteres technológiájú légkondicionálók hátrányai

Hátrányból mindössze egy létezik, azonban ez nagyon fontos szempont:

Az egyetlen hátránya a karbantartási költsége lehet, mivel összetett felépítése miatt bonyolultabb egy szakember számára a hiba megtalálása.

Hogyan tudjuk ezt a problémát elkerülni? Úgy, hogy minőségi eszközt választunk. Az inverteres klíma ára a márkától függően változik, így mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelőt. A legjobb márkák a következők:

Mit ne tegyünk a klímával?

Minden jó légkondicionáló megérdemli az ápolást. Bár ez egy kiváló teljesítményű gép, meg kell adnunk neki azt a gondoskodást és karbantartást (ha szükséges), amit igényel.

  1. Használjuk megfelelően az inverteres klímát.
  2. Csak egyszer állítsuk be az elérni kívánt hőfokot.
  3. Ne kapcsoljuk ki-be a berendezést.
  4. Mindig közepes hőtartományt állítsunk be, se többet, se kevesebbet.
  5. Hat havonta vagy évente végezze el a megelőző karbantartást.

Miért érdemes inverteres klímát vásárolni?

Mert ez lehet életünk legjobb befektetése. Az inverteres klíma akciók segítenek abban, hogy minőségi márkát vásároljunk meg. A készülék élettartama meglehetősen hosszú, így nem kell a csere miatt aggódnunk. A szükséges gondoskodással a berendezés 100%-os hatékonysággal fog működni, és a legjobb hőmérsékletet fogja biztosítani.

Nem kell választanunk a nagyon hideg és a nagyon meleg között, hanem lehetőségünk van arra, hogy a helyiségének megfelelő hőmérsékletet állítsunk be. Pénzt és áramfogyasztást takarítunk meg, és ez máris nagy előny, ami azt jelenti, hogy előbb vagy utóbb visszahozza az árát. Az inverteres klíma emellett rendkívül csendes, így a kényelem és a teljesítmény mindig kéz a kézben jár.

Ha még nem tudja, hogy miért éri meg hűtő fűtő klímát venni akkor ezt is olvassa el.