Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Split klíma működése

Manapság már egyáltalán nem számít luxusnak ha valaki légkondicionáló berendezést szereltet be az otthonába, hiszen mindenki szeretné magát a saját lakásában jól, és komfortosan érezni. Az első elektromos klíma 1902-ben látta meg a napvilágot, Willis Carrier jóvoltából. Bár az igazat megvallva ezek a készülékek még cseppet sem voltak biztonságosak, és veszélytelenek, ezért még csak ipari felhasználásra voltak alkalmasak.

Az otthon alkalmazható légkondicionáló készülékek gyártását Japánban kezdték, az 1960-as években, és ezután hatalmas robbanással került be egyre több otthon nappalijába is, biztosítva ezzel a lakók komfortérzetét, és kényelmét. Ha klíma vásárlás előtt állunk, érdemes alaposan beleásni magunkat a témába, és utánajárni a dolgoknak, hogy valóban egy olyan készüléket vásároljunk meg, amellyel maradéktalanul meg leszünk elégedve.

Mi is az a Split klíma?

Attól függetlenül, hogy egyre gyakrabban találkozhatunk a „Split klíma” kifejezéssel, ha a légkondicionáló berendezések között nézelődünk, kevesen vannak tisztába azzal, hogy mégis mit takar ez, és miért jók a Split klímák.

A manapság megvásárolt légkondicionáló készülékek nagy többsége valójában Split klíma. A nevében található „Split” kifejezés angolul annyit jelent hogy „osztott”. Ezek a készülékek úgy lettek kitalálva, hogy magába foglalják a kültéri és a beltéri egységet is, amit egy darab hőszigetelt rézcsővel kell összekötni. A klíma hőfelvevő része ennél a típusnál a lakásban található belső egységben helyezkedik majd el, míg a kondenzátor, és a kompresszor a kültéri egységben kap helyet. Ezek a klímák annál jobban fognak tudni működni, minél közelebb helyezkedik el egymáshoz a kül-, és a beltéri egység. Az összekötő rézcsőben lévő hűtőközegnek ugyanis minél rövidebb utat kell megtennie, a készülék annál nagyobb hatékonysággal fog majd tudni hűteni vagy fűteni.

Split klímák előnyei – Ezért érdemes kipróbálni

A Split klímaberendezés működése elég egyszerű, hasonlóan működik mint egy hagyományos hűtőszekrény, csak sokkal nagyobb teljesítménnyel. Üzemeltetés során a folyadék mely párolgásnak indul, igen nagy hőt képes elvonni a környezetétől. A Split klíma így igazán hatékonyan tud lehűteni egy nagyobb szobát, vagy lakrészt, tökéletes választás lehet, ha éppen klímavásárlás előtt állunk. Egy jó minőségű klímaberendezés akár 10-20 éven keresztül képes problémamentes működéssel az itt élők komfortérzetét biztosítani.

A Split klímák egyik legnagyobb előnye, hogy alapvetően csendes eszközről beszélünk. Ne feledkezzünk meg, hogy egy tikkasztó forró nyári éjszakán ugyanolyan bosszantó lehet egy hangos klíma, mint a hőség, ami miatt képtelenek vagyunk aludni. A zajkeltő alkatrészek ennél a klímánál egytől egyik a kültéri egységben kaptak helyet, és a lakás lehűtése során keletkezett hő is kívülre kerül majd.

Nagy előnyük még, hogy a Split klímák infra távirányítóval is el vannak látva, tehát az irányításuk egyszerűen, gyorsan, és kényelmesen elvégezhető akár egy szomszédos helyiségből is le.

A Split klímák évről-évre egyre népszerűbbek, így a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek azok újítására, technológiai fejlesztésére. A korszerűsítések során középpontba van az energiahatékonyság, a leszűrés és a légterelés, illetve az egyéb kényelmi funkciók is.

Milyen márkájú klímát érdemes választani?

Laikus szemmel nehéz eligazodni a rengeteg típusú és márkájú klíma között. Ha nem vagyunk biztosak a döntésünkbe, jó ötlet lehet kikérni egy hozzáértő szakember véleményét is.

A Fisher klímák hatékony megoldást nyújtanak fűtésre és hűtésre egyaránt, a márka termékei hatékonyak, halkak, és kedvező áron elérhetőek. Számos típus, és felszerelési lehetőség áll a rendelkezésünkre, legyen szó akár oldalfali, akár egy mennyezeti berendezésről. A Fischer split klímaberendezések hatalmas kínálata folyamatosan bővül. Eszközei évről évre egyre nagyobb fejlesztéseken, és újításokon mennek keresztül, hogy a gyártó még jobb tulajdonságokkal lássa el őket.

Jó választás lehet többek között még a Gree márka is, ha megbízható, hosszú élettartammal rendelkező split klímát szeretnénk. A Gree klímákról bővebben itt olvashatsz.

Ki szerelheti fel a split klímákat?

Bár sok ember úgy érzi, kellő tudással, és önbizalommal rendelkezik ahhoz, hogy saját maga elvégezze a klímaszerelést otthon, ezt egyáltalán nem javasoljuk! A klímák felszerelését, üzembe helyezését minden esetben csak szakképesített szakember végezheti el!

A Split klíma két egységének a felszerelését követően a szakember egy hőszigetelt hűtőköri csővel, illetve elektromos vezetékekkel összeköti azokat. Ez a lépés elengedhetetlen a készülék megfelelő működéséhez. A hűtőközeg betöltését követően pedig már csak némi járulékos munkát kell elvégeznie a szerelőnek, mielőtt áram alá helyezné az eszközt. Működésüket tekintve kétféle kategóriába is csoportosíthatjuk a Split klímákat. Léteznek a mono split klímák, melyek külső és belső egységből állnak össze, illetve megtalálhatjuk ennek a multi változatát is, melynél a kültéri egység olyan nagy teljesítménnyel rendelkezik, hogy egyszerre több beltéri egység használatára is lehetőségünk van. A multi split klíma esetében akár két beltéri egységgel is használhatjuk a berendezésünket.

Fűtés Split klímával? Lehetséges ez?

Néhányan a mai napig tartanak a klímával való fűtéstől, hiszen attól félnek, hogy később egy hatalmas villanyszámla fogja majd meglepni őket. Pedig a ma megvásárolható inverteres split klímák mindegyikéről elmondható, hogy kiválóan alkalmasak nem csak a lakás lehűtésére, hanem akár felfűtésére is.

A klímával való fűtés kimondottan jól jöhet az átmeneti időszakokban, mikor a központi fűtés vagy már nincs, vagy még nincs bekapcsolva, ám ahhoz hűvös az időjárás, hogy komfortosan érezzük magunkat az otthonunkban. Olyankor is jó lehet a klímát fűtő funkcióra kapcsolni, amikor spórolási szempontok miatt nem szeretnénk az egész házat felfűteni, ilyenkor elég csak azt az egy helyiséget fűteni, ahol a legtöbb időt töltjük. A Split klímákkal való hűtésről, és fűtésről szóló korábbi cikkünket itt olvashatod.