Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

A hőszivattyúról és a hőszivattyús klímákról

Egy átlagos háztartásban a fűtés legalább kétszer annyi energiát használ fel, mint az összes többi háztartási berendezésünk összesítve. Ezért egyáltalán nem mindegy az, hogy hogyan lesz kialakítva otthonunk fűtési rendszere.

Lakásunk fűtési rendszerével általában két esetben szoktunk foglalkozni. Az egyik, ha házat építünk, a másik pedig akkor történik meg, mikor egy nagyobb felújításba fogunk bele. Ilyenkor az elsődleges szempont, amit érdemes eldöntenünk, az az, hogy a fűtésre milyen energiát szeretnénk majd használni. Ez lehet elektromos áram vagy gáz.

Abban az esetben valóban könnyebb a helyzetünk, ha építkezünk, hiszen ilyenkor a rendszer kiépítését teljesen nulláról tudjuk kezdeni, de felújításkor is elgondolkozhatunk a hőszivattyú kiépítésén, azzal azonban számolnunk kell, hogy ilyenkor lehetséges, hogy néhány dolog korlátozva lesz számunkra.

Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú leegyszerűsítve egy olyan hűtő-fűtő rendszer, mely az egyik oldalán kivont hőt a másik oldalra tudja eljuttatni működése közben. Így, ezeket a készülékeket nem csak a helyiség levegőjének felfűtésére tudjuk használni, hanem melegvizet is állíthatunk vele elő, sőt nagy melegben még a hűtési funkcióját is ki tudjuk élvezni.
Van néhány típus, amelyet egyszerre is tudunk hűtésre, és akár melegvíz előállításra is használni.

A hőszivattyúról szóló korábbi szakmai cikkünket itt tudod elolvasni.

A hőszivattyús rendszer különböző közegekből tudja elnyerni a hőenergiát. Ez lehet talajvíz, föld vagy levegő. A berendezés működéséhez elektromos áramra is szükségünk lesz, de ezt akár napelem által is biztosíthatjuk számára, így a rendszer működése által kibocsájtott károsanyag egyenlő lesz a nullával.

A hőszivattyú típusok:

  • Levegő -víz hőszivattyú
  • Víz-víz hőszivattyú
  • Talajszondás/Földszondás hőszivattyú
  • Levegő-Levegő típusú hőszivattyú

 

A Levegő-Levegő típusú berendezés egyaránt használható fűtésre és hűtésre is. A működéséhez felhasznált energiát a berendezés a külső levegőből szerzi, majd ezt az otthonunkban adja le.
A ma használt Split klímák mind levegő-levegő típusú hőszivattyús klímának is nevezhetőek.

 

Hogyan tudunk hőszivattyúsegítségével fűteni?

A fűtés a hőszivattyú leggyakrabban használt funkciója, hiszen a mai modern készülékek számára még a -20 Celsiusfokos kinti hőmérséklet sem okoz problémát. Ilyen hideg időjárásban is lehetőségünk nyílik a berendezéssel akár 23-25 Celsiusfokos melegre felfűteni az ingatlanunkat.

Azt azonban, hogy mennyibe kerül a hőszivattyús fűtés, nehéz előre meghatározni, hiszen ez több mindentől is függhet. Például múlik a hőszivattyú típusától, illetve attól is, hogy egy teljesen új rendszerhez kell illeszkedni, vagy már meglévő fűtéshez lett csatlakoztatva.

A költségeket ezek mellett befolyásolja az is, hogy mekkora méretű ingatlanról van szó, illetve, hogy milyen a ház felépítése, szigetelése, hőigénye és mérete.
Az árajánlat készítéséhez ezekre a kulcsfontosságú információkra a szakembereknek mindenképpen szüksége lesz.

A Gree hőszivattyú árak típustól függően 2000 000 Forint és 2500 000 Forint között található. Ez az ár több kényelmi funkciót is magába foglal, mely nagyban megtudja könnyíteni a napjainkat. Ilyen például a padlóvédelmi fűtési üzemmód, a távollét üzemmód, vagy a beépített Wifi modul. A Gree klímákról bővebben ebben a korábbi cikkünkben is olvashatsz.

 

Milyen előnyei vannak a hőszivattyús klímáknak?

Ahogy már korábban említettük, a ma használt Split klímaberendezések mindegyike hőszivattyús klíma, és míg korábban luxus kategóriás dolognak számított az, ha valaki otthonába klímát szereltetett fel, ma már nagyon sok ingatlanon láthatjuk a külső egységet. Ezek a korszerű eszközök lehetővé teszik azt, hogy otthonunk hőmérsékletét olyanra szabályozzuk, mely számunkra ideális, és komfortos, legyen szó télről vagy nyárról.

A légkondik között is lehetőségünk van többféle típust is megkülönböztetni. Az innovatív újításoknak, és fejlesztéseknek köszönhetően ma már a klímaberendezésekkel nem csak le tudjuk hűteni a lakásunk levegőjét, hanem adott esetben hatékonyan használhatjuk azt az őszi, vagy akár a téli időszakban fűtésre is. A hőszivattyús inverteres klíma egyik legnagyobb előnye, hogy hatékonyan fűthetünk, vagy hűthetünk vele. Főleg abban az időszakban lehet jó ezekkel a berendezésekkel fűteni, mikor még nem szeretnénk az egész lakást felfűteni, csak esténként egy adott helyiséget szeretnénk egy kicsit felmelegíteni.

Különböző márkák közül tudunk válogatni, ha hőszivattyús klímát szeretnénk vásárolni, de ezek közül a legismertebb talán a Fisher márka. A Fisher hőszivattyúról számos helyen olvashatunk véleményeket, mely a legtöbb esetben egytől egyik pozitív. A felhasználói vélemények alátámasszák a Fisher márka megbízhatóságát és minőségét is. Az, aki használja, arról számol be, hogy sokkal egyszerűbb és gyorsabb a lakása felfűtése, vagy adott esetben lehűtése, és a fűtésrendszer használata kevesebb pénzbe kerül, mint adott esetben a gázkazán üzemeltetése.

Hogyan tudunk spórolni a fűtési költségeinken?

 

Egy jól megtervezett hőszivattyús fűtésrendszerrel akár fele, vagy harmadannyi energiára lesz szükségünk, mintha például egy gázkazánt építenénk ki. Bár a hőszivattyú kinézetre olyan, mint egy nagyobb klímaberendezés, a két készülék működési elve azért nagyban eltér egymástól. Ehhez a kültéri egységhez ugyanis nagyon sok beltéri elemet tudunk csatlakoztatni.

hőszivattyú egy multifunkcionális eszköz, hiszen nem csak otthonunk fűtéséről tud gondoskodni, hanem a használati melegvizet is elő tudjuk állítani vele, sőt nyáron a nagy melegben még le is tudjuk hűteni vele a lakásunkat. A modern készülékekkel ma már lehetőségünk van a helyiségek hőmérsékleteit akár okostelefonunk segítségével külön-külön is szabályozni, de természetesen választhatjuk a fali szabályzókat is. A rendszer egy hosszútávú befektetés lehet számunkra, melynek rendszeres használatával az évek során folyamatosan pénzt tudunk megspórolni.