Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Geo tarifa

Amikor felmerül a hőszivattyú vagy a klíma beszerelése az otthonunkba, ellenérvként sokszor felmerül, hogy az árammal üzemeltetés drága. Ennek az iparágnak a támogatására azonban az áramszolgáltatók kedvezményes  áramtarifákat hoztak létre, melyek hőszivattyúk, hőszivattyús klímaberendezések és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített rendszerek esetében igényelhetőek. Ilyen kedvezményes áramtarifa a Geo tarifa is.

 

Akinek tehát hőszivattyúja vagy hőszivattyús klímaberendezése van, mindenképp érdemes az áramszolgáltatójánál igényelnie kedvezményes tarifát, így lényegesen kedvezőbb lesz a berendezés üzemeltetése. Lássuk, mikor és kinek érheti meg a Geo tarifa?

 

Az áramtarifákról általában

Mielőtt rátérnénk a Geo tarifára, lássuk, milyen áramtarifák léteznek a hazai áramszolgáltatóknál:

  • A1 tarifa: ez a tarifa a legáltalánosabb, jellemzően ezt használják a legtöbben hazánkban. Ez egy olyan tarifa, amely egy zónaidőt vesz figyelembe, tehát éjjel és nappal ugyanazon az áron kapjuk az áramot. a legismertebb, ezt használják a leggyakrabban, egy zónaidős, éjjel-nappal ugyanazon az áron szolgáltatják az áramot
  • A2 tarifa: ez már egy kedvezőbb tarifa, ugyanis ebben az esetben két zónaidővel számolhatunk. Van egy csúcsidő, ami hétköznap reggel 7:00 órától és este 23:00 óráig tart, és van egy völgyidő, ami hétköznap 23:00 órától és reggel 7:00 óráig tart, illetve ide tartozik a hétvége is. A két időzónában eltérő áron kapjuk az áramot.
  • B tarifa: egy vezérelt áram, melyhez külön villanyórára van szükség. Ilyen áramra általában a hőtárolós készülékeket szokták csatlakoztatni (pl. boljler). Azt azonban tudni kell, hogy ez  az áram csak napi 8 órában elérhető.
  • GEO tarifa és H tarifák: ez kedvezményes tarifák, és azok számára érhető el, akik hőszivattyúval vagy hőszivattyús klímaberendezéssel rendelkeznek.

 

Mi is pontosan az a Geo tarifa?

Most, hogy tisztában vagyunk a hazai áramtarifákkal, lássuk, mitől is kedvezményes tarifa a Geo tarifa. Eredetileg az ELMŰ-ÉMÁSZ területén vezették be a Geo tarifát 2009 áprilisában, és jelenleg is csak náluk érhető el ez a szolgáltatás.

 

A  geo tarifát azért hozták létre, hogy a hőszivattyús készülékekhez olcsóbban lehessen elektromos energiát vételezni. Lényegében a környezetbarát, megújuló energiát használó berendezések üzemeltetésére használható villamos energiaszolgáltatás, melynek díja 30-40 %-kal kedvezőbb, mint az A és B tarifáké, hozzávetőleg 23-24 Ft körül van az ára (2024-ben). Leginkább felületfűtés/felülethűtés hőleadóval ellátott rendszerekhez, és nagy hőtároló tömeggel rendelkező épületekhez szokták javasolni.

 

Amit tudni kell róla, hogy egy vezérelt áramszolgáltatásról van szó, tehát nem áll rendelkezésre állandóan. Ugyan egész évben használható, de naponta kétszer 2 órára (8.00-10.00 illetve 16.00-18.00 között) „kikapcsolják”, vagyis szünetel az áram. Ebben a kétszer két órában a fűtés is szünetelni fog. A törvény azonban előírja, hogy napi 20 órában elérhetőnek kell lennie, tehát a 2x2 órán kívül kedvezményesen kaphatjuk az áramot.

 

Mivel egy vezérelt áramról van szó, így vezérelt csatlakozási ponttal kell rendelkeznie a fogyasztóknak, ehhez pedig egy vezérelt, külön felszerelt villanyórára lesz szükség, a mérési helyet természetesen ebben az esetben a fogyasztónak kell biztosítani. 

 

Ez tehát azt jelenti számunkra, hogy ha Geo tarifát szeretnénk igénybe venni, akkor ki kell alakítanunk egy külön mérőhelyet, a berendezést, vagyis a hőszivattyút pedig közvetlenül kell rá csatlakoztatnunk.

 

Hogyan hidalható át az áramszünet?

 

A napi kétszer 2 óra áramszünet bár nem hangzik soknak, de fűtésszezonban igen is lényeges, hogy folyamatosan legyen fűtés. Ez a „szünet” természetesen áthidalható egy szünetmentes váltóval, amely szükség esetén, tehát a napi kétszer 2 órás „Geo tarifa szünet” idejére átkapcsolja a gépet a normál A1 tarifás villanyórára.

 

Milyen berendezés üzemeltetésére használható a Geo tarifa?

 

Ahogyan azt már a bevezetőben is említettük, a Geo tarifa hőszivattyúk, hőszivattyús klímaberendezések és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített rendszerek kedvezményesebb üzemeltetésére jött létre, ennél fogva csak ilyen berendezéseket lehet csatlakoztatni a Geo tarfiás villanyórára. Más berendezés üzemeltetésére nem is használható, de egyébként sem javasolt az áramkimaradások miatt.

 

Kik vehetik igénybe ezt a kedvezményes áramtarifát?

 

Fontos kérdés a Geo tarifa esetében, hogy kik vehetik igénybe? Elsőre azt gondolhatnánk, hogy csak lakossági ügyfelek számára érhető el, de a helyzet az, hogy bizony feltételek teljesülése mellett akár üzleti ügyfelek, sőt, közintézmények is igényelheti a Geo tarifát.

 

Ahhoz, hogy üzleti ügyfelek és közintézmények is igénybe tudják venni, ahhoz 3x63 Ampert (39 kW) meg nem haladó névleges csatlakozási értékkel rendelkező ügyfélnek kell lenni.

 

Az igénylés menetéről

Amennyiben igényelni szeretnénk a Geo tarifát, azt az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltató területén tehetjük meg. Pár dokumentumot természetesen be kell szereznünk hozzá:

  1. tulajdoni lap vagy adás-vételi szerződés új bekötés esetén
  2. villanyszámla vagy ügyfélszám meglévő ügyfelek esetén
  3. a villamoshálózat kiépítéséről egy regisztrált villanyszerelő kivitelezői nyilatkozat
  4. a hőszivattyú műszaki megfelelőségéről kivitelezői nyilatkozat

 

A szolgáltató weboldalán található egy űrlap, amit ki lehet tölteni az igényléshez, melyet a fenti dokumentumokkal együtt kell benyújtani a szolgáltatónál.

 

Technikai és műszaki feltételek a hőszivattyúk esetében

 

Ahhoz, hogy Geo tarifára jogosultak legyünk, nemcsak a személyi feltételeknek kell megfelelnünk, de a levegő/levegő hőszivattyúknak és a klímaberendezéseknek is bizonyos követelményeket kell teljesíteniük. Egyrészt a SCOP értéknek kell megfelelőnek lennie:

  • 2-6 kW névleges fűtőteljesítmény esetén a minimum SCOP értéknek 4.1-nek kell lennie
  • 6,1-12 kW névleges fűtőteljesítmény esetén a minimum SCOP értéknek 3.8-nak kell lennie
  • 12 kW névleges fűtőteljesítmény felett a minimum COP értéknek 3.0-nak kell lennie

 

Másrészt bizonyos műszaki követelményeknek is meg kell felelni. Egyrészt a csatlakoztatni kívánt berendezésnek minimum el kell érne a fent megadott SCOP értéket. Másrészt csak olyan hőszivattyú csatlakozatható, amelynek a külső hőmérsékleti működési tartománya minimum -15°C. Szintén fontos, hogy más berendezés nem csatlakoztatható, az ugyanis szerződésszegésnek minősülne.

 

Amennyiben már van hőszivattyús rendszerünk, tehát a meglévő berendezést kötnénk rá Geo tarifás órára, természetesen erre is van lehetőség. Ehhez azonban egyrészt egy minősített villamos kivitelezőnek nyilatkoznia kell, hogy minden az előírt feltételnek megfelelő, illetve, ha szükség van valamilyen átalakításra a szakértő szerint, azt el kell végezni.

 

A Geo tarifa az valójában a H tarifa?

 

Nem! A Geo tarifa és a H tarifa is egy kedvezményes tarifa a hőszivattyúk és klímarendszerek üzemeltetésére , de teljesen külön tarifáról van szó. Érdemes is megvizsgálnunk, hogy melyik megoldással jövünk ki jobban.

 

Ahhoz persze, hogy erre a kérdésre választ adhassunk, tudunk kell, hogy mik a Geo és H tarifa előnyei és hátrányai.

 

A Geo tarifa vitathatatlan előnye, hogy egész évben elérhető, tehát mindig ugyanaz a tarifa kerül kiszámlázásra, vagyis éves szinten jutunk kedvezményes áramhoz. Hátránya, hogy a fűtési szezonban drágább, mint a H tarifa. Emellett az sem szerencsés, hogy naponta kétszer 2 órára lekapcsolják, amelyet a már említett módon szünetmentes váltóval tudunk áthidalni, a napi 2-2 órányi fűtés viszont így A1 tarifáról megy. Egyes berendezéseknek sem tesz feltétlen jót napi kétszeri kikapcsolás, könnyűszerkezetes, nagy hőtároló tömeg nélküli ingatlanokhoz nem is javasolják a Geo tarifát. Azt is meg kell említeni, hogy csak akkor van lehetőségünk a Geo tarifára, ha az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltató szolgáltatja nekünk az áramot.

 

A H tarifát ezzel szemben az ELMŰ-ÉMÁSZ és az EON áramszolgáltatóknál is igényelhetjük, fűtési időszakban pedig kedvezőbbek lesznek a költségeink, mint GEO tarifa esetén. És persze az áramszünetekkel sem kell számolni, hiszen a H tarifa esetében nincs a kétszer 2 órás áramlekapcsolás. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy csak a fűtési szezonban (okt. 15-ápr. 15-ig) jövünk ki jobban anyagilag, ha ezt a megoldást választjuk, ugyanis a fűtés szezonon kívül A 1 tarfiával kell számolnunk.

 

Érdemes tehát éves szinten számolni, és ennek fényében dönteni, hogy melyik kedvezményes tarifát válasszuk.