Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Klíma fűtés esetén mire figyeljünk?

Ahogy az ősz elkezd közeledni, egyre több ember gondolkozik el azon, hogy idén mégis milyen módon tudja a legjobban, és a legköltséghatékonyabban megoldani a közelgő fűtési szezont. A hidegebb estéken egyszerű megoldásnak tűnhet a hősugárzó, vagy az olajradiátor beüzemelése, melyek segítségével lehetőségünk nyílik arra, hogy csak 1-1 helyiséget fűtsünk fel, viszonylag rövid idő alatt. Ezek az eszközök egyszerűen és gyorsan üzembehelyezhetőek, csak a hálózathoz kell csatlakoztatni őket, és már el is kezdhetjük velük felfűteni az adott szobát. Praktikus megoldásnak tűnhet, abban az esetben, ha társasházban élünk, vagy olyan lakásban, melyben a központi fűtés még nem lett bekapcsolva, mi mégis esténként szeretnénk egy kis melegséget teremteni az otthonunkba.

Ezekkel a berendezésekkel pedig csak egyetlen probléma van: Az, hogy üzemeltetésük költségei igen magasak. Ezek a készülékek ugyanis 1kW elektromos áramból 1kW fűtési energiát képesek előállítani. Az olajradiátorral, és a hősugárzóval szemben sokkal jobban járunk anyagilag, ha beruházunk egy olcsó hűtő fűtő klímába, mellyel nem csak nyáron a hűtést, hanem akár télen a fűtést is meg tudjuk oldani.

Milyen klímaberendezést vásároljunk, ha fűtésre is használni szeretnénk?

A legtöbb klímaberendezéssel nem csak fűteni tudunk, hanem mindezt gazdaságosan is megtudjuk oldani, főleg a távhőhöz és a gáz áraihoz viszonyítva. Mindennek az alapja pedig a megfelelő méretezés, és a jó termék kiválasztása.

Ma már szinte csak olyan klímákat dobnak a gyártók a piacra, mellyel nem csak hűteni, hanem akár fűteni is tudunk. Ráadásul ezeknek nagy része, mindkét üzemmódban A+-os vagy annál magasabb energiabesorolással tud üzemelni.
A szokásos, lakossági monosplit klíma is egy hőszivattyú, mely lényegében akár önálló fűtésként is megtudja állni a helyét, de használhatjuk kiegészítő fűtésre is az alap légkondicionáló készülékeket is.

A Magyarországi piacvezető márkánál pedig már elérhető a temperálófűtés, illetve a wifi vezérlés is, így ez tökéletes megoldásnak bizonyulhat egy nyaraló, vagy egy hétvégi ház felfűtésére, vagy lehűtésére is. Arra azonban mindig oda kell figyelnünk, hogy milyen készüléket vásárolunk, és kivel szereltetjük azt fel! Csak megbízható márka hálózatában keressünk szakembert, és kérjünk tőle árajánlatot.

Miért hatékony a klíma fűtésre?

Sok embernek még napjainkban is furcsának tűnhet az, ha valaki egy klímaberendezés segítségével szeretne ősszel, vagy akár télen fűteni otthonában. De az utóbbi, néhány években mégis egyre többen fektettek be légkondiba azzal a céllal, hogy azt szezonálisan, klímával oldják meg a fűtést.

Az inverteres klíma fűtési funkciójával ugyanis valóban pénzt tudunk megspórolni! Működési elve rendkívül egyszerű.

Az inverteres klímaberendezés működése:

Ha nyáron a készüléket hűtésre szeretnénk használni, akkor működése közben a készülék az adott hőmennyiséget a beltérből a külvilág felé kezdi el szállítani.
Ha azonban, ki szeretnénk próbálni az inverteres klímával fűteni, akkor ez a folyamat egész egyszerűen megfordul. Tehát ilyenkor az adott hőmennyiség a külső térből érkezik a belső tér felé.

Azért is lehet jó az inverteres klíma fűtésre, mert a különlegessége, hogy képes minden probléma nélkül működni abban az esetben is, ha kint -15 fokos időjárás tombol.

Az inverteres klíma előnyei:

  • Nem csak fűtésre fogjuk tudni használni, szeretni fogjuk a készülékünket a nyári hőségben is, mikor komfortosabb, hűvösebb légtért tud kialakítani otthonunkban
  • Az inverteres készülék rövid idő alatt fel tudja melegíteni a belső terek hőmérsékletét.
  • Viszonylag alacsony a beruházási költsége
  • A többi fűtési módszerhez viszonyítva jóval kedvezőbb, költséghatékonyabb megoldást tud biztosítani
  • Üzemeltetése rendkívül egyszerű, szervizeltetése pedig nem időigényes.

Mi az a COP és SCOP érték, és miért kell figyelembe vennünk klíma vásárlás során?

A hatalmas klíma választékban szerencsére egyre több készüléket tudunk találni, mely kiválóan alkalmas lehet nem csak hűtésre, hanem a hidegebb hónapokban fűtésre is.
A készülék kiválasztásakor azonban néhány dologra érdemes odafigyelnünk. Például, hogy olyan berendezés mellett tegyük le a voksunkat mely jobb hatékonysággal tud működni, hiszen így hosszútávon az üzemeltetése sokkal jobban meg fogja érni anyagilag.

Ahhoz, hogy nagy hatékonysággal bíró klímát vásároljunk, a mérőszámokat kell figyelembe vennünk, azt, hogy az adott készülék a befektetett energiából hány kW fűtési energiát tud majd előállítani.

Ehhez a pillanatnyi értéket kell tudnunk, amit COP jelöléssel szoktak rövidíteni. A COP szám mutatja meg azt, hogy mennyi fűtési energiát tud a klíma előállítani 1kW befektetett energiából. Ha a klíma leírásában azt látjuk tehát hogy COP=4, akkor az annyit takar, hogy az adott készülék 1kW energiából képes előállítani 4 kW fűtési energiát.

A COP hatékonysági mutató mellett nagyon fontos még a szezonális COP mutató is, vagyis a SCOP. Ez a szám ugyanis nem azt mutatja meg, hogy a pillanatnyi időpontban milyen hatékonysággal tud működni a klíma, hanem ez a teljes fűtési szezonra lett kikalkulálva. Ehhez figyelembe lettek véve Magyarország időjárási viszonyai, illetve az is, hogy milyen a hőmérséklet ingadozás, és egy téli időszakban körülbelül mennyi szokott lenni az átlaghőmérséklet. Ez az érték most is azt mutatja meg, hogy egy kW befektetett energiából hány kW fűtési energia lesz, mellyel az adott helyiséget, vagy épületet fel tudjuk fűteni.

Mikor éri meg anyagilag légkondival fűteni?

Ha az adott készülék SCOP értéke megfelelő, akkor a fűtési szezon sokkal olcsóbb lesz számunkra, ha azt klímával fogjuk lebonyolítani. Hiszen így ez a berendezés már versenyképes tud lenni akár a gázkazánnal is.

Ha 2,5-2,8 körül van a teljes éves SCOP érték, akkor már sokkal kedvezőbb áron fogunk tudni fűteni, mint korábban, mikor távhővel, vagy gázzal tettük meg azt.

A villamosenergia esetében 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint az ára, ha azonban ezt a fogyasztási korlátot meghaladjuk, akkor már 70,10 forintra fog ez a szám emelkedni.
Az „éjszakai” áram pedig 23,1 forint/kWh, a fogyasztási korlátig, e felett már 62,9 Forintot kell majd fizetnünk. A hőszivattyús klímaberendezésre szerencsére továbbra is vonatkozik a kedvezményes tarifa, a 36 forint/kWh.

 

Erre találhatóak a fűtésre is alkalmas klímák