Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Alapvető tudnivalók a klíma használatáról

Alapvető tudnivalók a klímaberendezések használatáról

Hány fokra állítsam be a klímát?

Egyre több helyen láthatjuk a modern klímaberendezéseket, melyek lehetővé teszik azt, hogy az adott ingatlan levegője elviselhetőbb, és komfortosabb lehessen. Nem ritka azonban az sem, hogy az újdonsült légkondi tulajdonosok éppen amiatt betegszenek meg a készülék telepítését követően, mert egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan kell azt helyesen használni.

Jogosan merülhet fel bennünk is a kérdés, hogy ha kint forró nyári kánikula tombol, akkor mégis mennyire hűthetjük le az otthonunk levegőjét. Legyünk óvatosak, mert sokan sajnos hajlamosak túlságosan lehűteni a lakásukat, ezzel azonban könnyedén okozhatnak maguknak és családtagjaiknak egy kellemetlen megfázást a nyár közepén.

Hogyan állítsam be a klímát?

Vajon mi az ideális hőfok?

Sok ember csak nehezen tudja elviselni a nyári forróságot, és mindent képes elkövetni annak érdekében, hogy egy kicsit lehűtse saját magát. Legjobb ötlet talán valóban az, ha vásárolunk otthonra egy jól működő klímaberendezést, mely biztosítani tudja számunkra a kellemes hőmérsékletet, így a berendezés igazi hűvös menedékké tudja varázsolni szeretett otthonunkat.

Valószínűleg érzékeltük már azt, hogy egy nagyobb bevásárlóközpontba belépve a kinti hőség után a felhevült testünk egyenesen vacog a légkondi alatt. Ugyanez előfordulhat a saját lakásunkban, vagy éppen a munkahelyünkön is abban az esetben, ha nem figyelünk oda eléggé a klíma optimális hőfokának a beállítására.

Mivel a készülék fokozatosan hűti le a lakást, könnyen lehet, hogy szépen lassan hozzá szokunk a túlságosan alacsony hőmérséklethez, így megeshet az is, hogy úgy fázunk meg a légkondi miatt, hogy nem is érzékeltük azt, hogy nagyon hideg lenne a helyiségbe. Ha azonban a kinti, és benti tartózkodást viszonylag gyakran váltogatjuk, akkor a szervezetünk nem képes megfelelően akklimatizálódni, ez pedig eredményezheti akár az igen kellemetlen nyári megfázást is.

Hasznos tippek és tanácsok annak érdekében, hogy ne fázzunk meg a klíma alatt

Mielőtt elkezdenénk egyre inkább lehűteni a lakásunkat, próbáljunk meg mindent megtenni annak érdekében, hogy a lakásban lévő levegő hőmérséklete minél alacsonyabb legyen. Ehhez jó ötlet lehet leengedni a redőnyöket, és egy reggeli gyors szellőztetés után be is csukni minden nyílászárót, a nyári melegbe a friss levegő helyett úgyis csak a forró kánikula fog betódulni a lakásunkba akkor is, ha csak bukóra hagyjuk nyitva az ablakokat. A szakemberek gyakran megpróbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a munkavédelmi, és az egészségügyi ajánlások magukba foglalják azt, hogy az ideális hőmérséklet különbség 5 Celsius fok, de szükség esetén ezt fel lehet vinni 10 fokra is, azonban ilyen esetben már tényleg legyünk nagyon óvatosak a klímánk használatával, ugyanis, ha ennél nagyobb a benti és a kinti hőmérsékletkülönbség, akkor igen komoly egészségügyi problémák is bekövetkezhetnek akkor, ha hirtelen kilépünk a lakásunkból.

Programozzuk be úgy a készülékünket, hogy a klímából kiáramló levegő ne közvetlenül ránk irányuljon, éppen ezért nem érdemes a kanapét, az ágyat, vagy éppen az íróasztalt a klíma alá tennünk.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az egészségünk mellett a készüléknek sem tesz jót az, ha hatalmas hőmérséklet különbségek fenttartására használjuk, ez pedig a légkondicionáló készülékek használati utasításában is fel van tüntetve.

Hogyan lehetünk betegek akkor, ha a légkondit nem megfelelően használjuk?

Ha tudatosan megpróbálunk odafigyelni arra, hogy ne túlságosan alacsony hőmérsékleten használjuk a légkondicionáló berendezésünket, akkor ezzel elkerülhetjük a kellemetlen panaszokat és a tüneteket, illetve a rossz közérzetet és a betegségeket is.

Az inverteres klímákat egyaránt tudjuk télen, és nyáron is használni, hiszen amellett, hogy nyáron le tudjuk vele kellemes hőmérsékletűre hűteni a lakásunkat, a készülékkel képesek vagyunk a késő őszi, és téli hetekben fűteni klímával az ingatlanunkat.
Abban az esetben, ha a klímánkat egész évben használjuk, méginkább oda kell figyelni a rendszeres tisztítási, és karbantartási feladatok elvégzésére, hiszen, ha ezek valami oknál fogva elmaradnak, az is rengeteg egészségkárosító hatást tud okozni.

Ezért ne feledkezzünk meg a karbantartásról

Szakemberek véleménye szerint a klíma karbantartásának elvégzését évente legalább egyszer érdemes megejteni akkor, ha csak nyáron használjuk a berendezést, évente kétszer pedig akkor, ha télen és nyáron is rendszeresen használjuk a légkondinkat. Amellett, hogy az elmaradt karbantartás miatt lecsökkenhet a készülék élettartama, sőt el is veszítheti akár a garanciáját is a berendezés, mi is igen kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk magunkon akkor, ha a koszos klímánkat tovább használjuk.

A klíma beltéri egységében nagyon könnyedén elszaporodnak a különböző, szervezetünkre veszélyes mikroorganizmusok, de emellett a folyamatosan lerakódott por is okozhat számunkra szénanátha jellegű, allergiás tüneteket. Azok a mikroorganizmusok melyek a készülékünk belsejében letelepednek, és elszaporodnak, a klíma bekapcsolása után szinte azonnal kikerülnek a levegőbe, ez pedig okozhat orrfolyást, szemviszketést, szemszárazságot, köhögést, vagy egyéb komolyabb felsőlégúti megbetegedést is. A klíma karbantartását hatékonyan csak egy szakember tudja elvégezni, ezért tavasszal, és ősszel mindenképpen érdemes felkeresni egyet.

Összességében elmondható, hogy a klímaberendezések rengeteg család életét megtudják könnyíteni, főleg a forró nyári hónapok során, hiszen a kánikula nagyon megviselheti a szervezetünket. A használatával kapcsolatban azonban néhány fontos dologra mindenképpen érdemes odafigyelnünk annak érdekében, hogy se betegek ne legyünk azért, mert túlságosan hidegre állítjuk a készüléket, se allergiás reakciónk ne legyen azért, mert megfeledkeztünk a klíma tisztításának, és karbantartásának fontosságáról.

Klíma karbantartással kapcsolatban az alábbi elérhetőségeinken keressenek bizalommal.