Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

H tarifa ismertető

Amikor valaki klímával szeretne fűteni, felmerül a költsége kérdése, így pedig a H tarifa is. A klímával történő fűtés egyik nagy ellenérve szokott lenni, hogy az árammal működő fűtőberendezések üzemeltetése drága, így a klímával történő fűtés is az. Pedig egyáltalán nem így van, a klíma és a hőszivattyú sokkal energiatakarékosabban üzemel, mint egy elektromos konvektor, ráadásul számos olyan készülék is van, amelyre igényelhető a kedvezményes áramtarifa. Sokan már úgy választanak klímaberendezést is, hogy arra igényelhető legyen ez a kedvezményes áramtarifa.

 

Ha tehát hőszivattyúval vagy fűtésre optimalizált klímaberendezéssel szeretnénk fűteni, mindenképp érdemes kedvezményes tarifát igényelni az áramszolgáltatónknál, hiszen lényegesen kedvezőbben tudjuk majd üzemeltetni a berendezést. Lássuk, mikor igényelhetünk H tarifát, mit is jelent számunkra ez a kedvezmény, és hogyan is igényelhetjük?

 

Áramtarifák általában

 

Mielőtt kifejtenénk, hogy pontosan mi is az a H tarifa, nem árt tudni, hogy milyen áramtarifák vannak ma Magyarországon. A H tarifát ugyanis gyakran keverik össze az éjszakai árammal vagy a GEO tarifával, a H tarifa egyik sem. Lássuk a hazai áramtarifákat:

 

  • A1 tarifa: ez a leggyakrabban igényelt áramtarifa típus ma Magyarországon. Az A1 tarifa egy zónaidőt vesz figyelembe, ez azt jelenti, hogy ugyanazon az áron kapjuk az áramot éjjel-nappal.
  • A2 tarifa: ez a tarifatípus már két időzónás, és kedvezőbbnek mondható, mint az A1 tarifa. A két időzóna úgy néz ki, hogy van egy úgynevezett csúcsidő (hétköznap reggel 7:00 órától és este 23:00 óráig) és egy völgyidő (hétköznap 23:00 órától és reggel 7:00 óráig, illetve a hétvégék) , és a két időzónában eltérő áron kapjuk az áramot.
  • B tarifa: ez egy vezérlet áram, ami mindössze napi 8 órában érhető el, külön villanyóra kell hozzá, és jellemzően hőtárolós készülékekhez szokták csatlakoztatni, mint például a bojler.
  • H tarifa és geo tarifák: ez a tarifatípusok akkor igényelhetőek, ha valaki hőszivattyúval vagy hőszivattyús klímaberendezéssel szereli fel az otthonát, és azzal kíván fűteni. Mindkét tarifa kedvezményes tarifa, és nem összekeverendő, mert két külön tarifáról van szó.  

 

Mi is pontosan a H tarifa?

 

A H tarifa egy idényjellegű áramtarifa típus, melyet 2010. április 16. óta igényelhetnek a lakossági felhasználók, akik napenergiából vagy más, megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerekkel oldják meg a fűtést, és ide tartoznak a hőszivattyúk és a fűtésre optimalizált klímaberendezések is.  Ez egy kedvezményes áramtarifa, melynek a 2022. júliusában bejelentett energia áremelkedés ellenére is kedvezményes maradt. A H tarifa akár 40%-kal is kedvezőbb lehet, mint az A1, az A2 vagy a B tarifa.

 

Mikor jó megoldás a H tarifa?

 

A H tarifa kedvezményes díjszabását kifejezetten a megújuló energiaforrásokhoz találták ki, tehát azoknak éri meg elsősorban ezt a kedvezményes áramtarifát igényelni, akik

 

  • megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszereket telepítettek az otthonukba
  • split klíma berendezéssel rendelkeznek, amelyek minimum SCOP érték : 3,4.
  • fan-coil-os hőszivattyús, illetve direkt elpárolgású hőszivattyús klímás rendszert használnak fűtésre

 

Ha klímaberendezés esetén igényelnénk a H tarifát, akkor a berendezés vásárlásánál vegyük figyelembe, hogy ez a kedvezményes tarifa csak a fűtési rendszerek esetében igényelhető, tehát csak olyan klímáknál, melyek nemcsak hűtésre, de fűtésre is alkalmasak.

 

A H tarifa előnyei:

  • megszakítás nélkül, folyamatosan érhető el a kedvezményes időszakban, ellentétben a GEO tarifával vagy a B tarifával
  • nagyon kedvező áron érhető el így az áram
  • nem vonatkozik rá átlagfogyasztási korlátozás, mint az A1 tarifára

 

H tarifa árak

 

Bár 2022. augusztus 1-től megváltoztak a rezsiszabályok, a H tarifa árak nem változtak, változatlanul 23 Ft/ kWh áron érhető el így az áram, emellett átlagfogyasztási korlátozás sem nem vonatkozik rá. Ez azt jelenti, hogy míg a normál tarifák esetében az áramtarifa díja 2523 kWh/év fogyasztásig 36 Ft, felette pedig már 70,1 Ft/kWh, addig ez a szabály a H tarifára nem vonatkozik, bármekkora is a fogyasztásunk, a H tarifa díja ugyanakkora marad, tehát 23Ft/kWh.

 

Az EON H tarifa és az MVM H tarifa ára egységes, egy és ugyanaz, hiszen a H tarifa szolgáltatótól függetlenül ugyanannyiba kerül. 

 

A H tarifa feltételei

 

Ahhoz persze, hogy igényelhessük a H tarifát, bizonyos feltételeknek meg kell felelnünk. Egyrészt megfelelő berendezésre van szükség, hiszen a H tarifa nem igényelhető mind klíma esetén. Amikor készüléket választunk fontos tényező lesz, hogy mennyi a H tarifa SCOP-értéke, amely meghatározza a teljes időszakra érvényes teljesítményt:

  • 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
  • 6,1 kW és 11,9 kW teljesítmény között 3,8-as SCOP
  • 12 kW teljesítmény felett pedig már 3-as a SCOP

 

Emellett azt sem árt tudni, hogy a H tarifához szükség lesz egy külön felhasználói áramkörre, így pedig egy külön mérőórára is. Ez azt jelenti a számunkra, hogy otthonunkban egy új áramkör kerül kiépítésre, amelyhez a szakember egy új mérőórát csatlakoztat, melyen nyomon lehet követni a kedvezményes fogyasztást, és a szolgáltató is eszerint készít majd éves elszámolást.

 

A H tarifa igényléséről

 

Ahhoz, hogy H tarifát igényelhessük, először is fel kell keresnünk az áramszolgáltatónkat. Manapság már minden áramszolgáltatónál elérhető a H tarifa, és az első lépés minden esetben az, hogy kitöltsük az ehhez szükséges dokumentumokat. Bár eltérő lehet a dokumentáció folyamata, jellemzően a következőkre lesz szükség az igényléshez:

 

  • Tulajdonlap vagy adás-vételi szerződésre, ha teljesen új bekötésről van szó.
  • Személyazonosságot igazoló iratokra (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél)
  • A villamos hálózat kiépítéséről szóló kivitelezői nyilatkozat, melyet regisztrált villanyszerelő állít ki.
  • Ügyfélszámra, vagy a villanyszámlára, amennyiben már regisztrált ügyfélről van szó.
  • Műszaki megfelelőségről szóló hőszivattyú kivitelezői nyilatkozatra

 

Manapság már akár online is elindíthatjuk az igénylést,  nem feltétlen kell személyesen befáradunk az áramszolgáltatóhoz. Ebben az esetben viszont az igénybejelentő nyomtatványon túl a mérőhely kialakítását igazoló dokumentumra is szükség lesz, illetve a berendezés műszaki dokumentumaira (paraméterek, energiacímke, és a CE-megfelelőségi nyilatkozata).

 

Az igénylést követően hozzávetőleg 15-20 napon belül kapunk tájékoztatást a műszaki gazdasági feltételekről, és csak azt követően kezdődhet meg a berendezés beszerelése.  

 

Amit még érdemes tudni, hogy az igénylésnél bizonyos költségekkel is számolni kell. Minket terhel ugyanis a hitelesített mérőhely kialakításának a költsége, a betáp kiépítésének költsége, illetve a hálózatbővítés díja is.

 

A szükséges bővítések és a villanyszerelő költségei eltérőek lehetnek, általánosságban azonban elmondható, hogy hozzávetőleg 300 - 600 ezer Ft körüli költségbe kerül majd a H tarifa igénylése.

 

A H tarifa és a GEO tarifa egy és ugyanaz?

 

Természetesen nem! Gyakran keverik össze a kettőt, vagy tekintik ugyanannak a tarifának, mivel mindkettő kedvezményes tarifa, ugyanakkor a helyzet az, hogy két különböző tarifáról van szó. Érdekes kérdés persze, hogy melyik éri meg a jobban a számunkra. Hogy azt megállapíthassuk, tisztában kell lennünk azzal, hogy melyik mit is adhat a számunkra.

A H tarifa mind az ELMŰ-ÉMÁSZ, mind az EON/MVM áramszolgáltatóknál elérhető és igényelhető, egy kéttarifás, idényjellegű tarifatípus, melyet október 15. – április 15. közötti időszakban lehet igénybe venni. Nincs áramszünet, mint a GEO tarifa esetében, viszont április 15. és október 15. között A1 tarifával kell számolni.

 

A GEO tarifa ezzel szemben nem idényjellegű, egész évben elérhető, tehát kedvezményes tarifára nem csak egy bizonyos időszakban lehetünk jogosultak. Ugyanakkor csak az ELMŰ-ÉMÁSZ áramszolgáltatónál igényelhető, és naponta kétszer 2 órára lekapcsolják, és abban az időben A1 tarifával kell számolni.

 

Hogy melyik éri meg jobban a számunkra, azt nehéz megmondani, érdemes éves szinten kiszámolni, melyik tarifával mennyit kellene fizetnünk, és ennek fényében választani a kétféle kedvezményes tarifatípus közül.

A GEO tarifáról bövebben itt olvasható.