Klíma főoldal +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 +36-70-443-3171 / +36-30-113-8828 kapcsolat@nagyonklima.hu
Klíma berendezések és árak

Klíma a társasházban

Évről évre egyre forróbbak a nyarak, éppen ezért egyre többen vásárolnak klímaberendezéseket azzal a céllal, hogy otthonuk levegőjét a nyári melegben kicsit elviselhetőbbé, kellemesebbé tegyék. Napjainkban a leggyakrabban a split (osztott) klímaberendezéseket szokták megvásárolni az emberek, és bíznak abban, hogy a készülék hosszú időn keresztül ki tudja majd őket szolgálni.

Ha egy nyári estén sétálunk egy nagyot a városban, a saját szemünkkel láthatjuk azt, hogy szinte gombaként szaporodtak el az elmúlt néhány év során a klímaberendezések üzembe helyezése. Talán ma már nincs is olyan ingatlan, irodaház, vagy éppen üzlet, mely ne lenne felszerelve egy jól működő, modern légkondival. A társasházaknál azt figyelhetjük meg, hogy van ahol egységesen és rendezetten vannak felszerelve a klíma kültéri egységei, de néhol már-már kaotikus módon, össze-vissza vannak ezek a kültéri egységek feltéve az épületek  homlokzatára. Sajnos napjainkban jellemző, hogy sok ingatlantulajdonos nem is tudja azt, hogy milyen szabályokat kell betartaniuk a kültéri egységek kihelyezése alkalmával.

Ezeket kell figyelembe vennünk klímatelepítés során társasházak esetén

Fontos tudni, hogy milyen engedélyekre van szükség akkor, amikor egy légkondicionáló berendezés telepítésére szeretnénk sort keríteni, hiszen nem mindegy az sem, hogy ki végzi el ezeket a munkálatokat, de egy társasház esetében igen szigorú szabályok foglalják magukba azt is, hogy a készülék pontosan hova szerelhető fel.

A klímaberendezések társasházakban történő telepítése során számos szabályt be kell tartani, melyek legtöbbször a kültéri egységek elhelyezésére vonatkoznak, de természetesen telepítéskor figyelembe kell vennünk a kondenzvíz megfelelő elvezetésének előírásait is. Ha az újonnan megvásárolt klímaberendezésünket társasházba szeretnénk felszerelni, akkor több szempontot is figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy a későbbi problémákat és a jogi akadályokat elkerüljük.

 

Ezeket a szabályokat tartsuk szem előtt a klíma telepítése során

Első lépésben célszerű a társasház belső szabályzatát és az alapító okiratát is ellenőrizni, hiszen ezek tartalmazhatják a klímaberendezések felszerelésére vonatkozó korlátozásokat, szabályokat. Társasház esetében bevett szokás, hogy lakógyűlést hívnak össze ilyen esetben és kikérik a szomszédok véleményét, de gyakran a közös képviselő engedélyére is szükség van. Az is megeshet, hogy a társasházi szabályzat magába foglalja azt, hogy a klíma kültéri egységét az adott helyre (például az erkélyre) kell telepíteni. Fontos szem előtt tartani, hogy a kültéri egység elhelyezése nem csak esztétikai hanem építészeti szempontból is lényeges.

Ha kültéri egység nélküli készülékről van szó, akkor az érvényben lévő 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet értelmében a split klímaberendezés felszereléséhez nem szükséges építési engedélyt szerezni, kivéve, ha az épület tartószerkezetét és a tartószerkezeti elemeket átalakítják, kicserélik, megerősítik vagy megváltoztatják a klimatizálás kiépítésével.

Ha társasházban élünk, akkor 2008 óta a homlokzaton élő szomszédokkal egyeztetve lehet a készülék kültéri egységét felhelyezni, de ilyenkor is be kell tartani néhány fontos szabályt telepítés során:

  • Az ártalmas mértékű páralecsapódást meg kell akadályozni
  • A készülék használatával a környezetszennyezést kerülni kell
  • A berendezés kültéri egységét a homlokzaton takartan kell elhelyezni, sem épület, sem a homlokzat nem sérülhet

 

Milyen szabályok vonatkoznak a társasházban élőkre?

A fent felsorolt eseteken kívül mindig építési engedélyre van szükségünk a klíma kültéri egységének felhelyezésére, de azokra a személyekre más szabályok vonatkoznak, akik társasházban élnek. Számukra a következők lehetnek fontosak:

Minden klímaberendezés telepítéséhez építési engedélyre van szükségünk, kivéve a fent felsorolt esetekben, de klímatelepítés során kötelesek vagyunk betartani a Társasházi törvény (2003. évi CXXXIII.) erre vonatkozó paragrafusát, és a társasház szervezeti-működési szabályzatát, abban az esetben, ha a közös tulajdonban lévő helyen (homlokzat, külső fal) szeretnénk a klímaberendezés külső egységét elhelyezni.  Ilyenkor a Társasházi törvény 21. § (1) pontja a mérvadó:

"Az építtető tulajdonostárs a lakásában tervezett olyan építkezés megkezdéséhez, amely... az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt... közös épületrész, épület berendezés műszaki állapotának megváltozásával jár együtt, ... köteles az ilyen munkával közvetlenül érintett tulajdonostársak tulajdoni hányada szerinti legalább kétharmadának írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát beszerezni.”

 

Felszerelési lehetőségek és korlátok egy társasház esetében

Több dolgot is át kell gondolnunk azelőtt, hogy kiválasztanánk a számunkra legtökéletesebb klímát. Ilyenkor természetesen számít a lakás mérete, a készülék teljesítménye, ugyanis többek között ezeken is múlhat az, hogy az adott berendezés milyen hatékonysággal fog tudni majd működni.

Mindenképpen előre kell tájékozódnunk azzal kapcsolatban, hogy a lakásban a csöveket hol lehet majd elvezetni, illetve, hogy van-e elég hely a kültéri és beltéri egységek felhelyezésére. Nagyon fontos tudni, hogy a klímaszerelést csak szakember végezheti el, ugyanis a klíma szakszerűtlen telepítése nem csak a berendezés meghibásodását idézheti elő, de az épület szerkezetében is okozhat károkat. Célszerű olyan készüléket választani, amely energiatakarékos. Ez egyrészt a költségek csökkentése miatt fontos, másrészt azért, mert szerencsére egyre több társasházban figyelnek a lakók oda az energiatakarékosságra és a fenntarthatóságra. Vásárlás során a készülék zajszintje is fontos tényező lehet, hiszen egy túlságosan hangos klíma bizony zavarhatja a szomszédok nyugalmát. Ha társasházban élünk, célszerű olyan készüléket választani, melynek alacsony a zajszintje.

 

Hogyan keletkezik a kondenzvíz és hogyan kell elvezetni azt?

A klímaberendezésben cseppvíz formában gyűlik össze a levegőben lecsapódó pára. Ha az összegyűlt víz maradéktalanul nem tud távozni a készülékből, akkor az igen komoly problémákat idézhet elő, ezért a kondenzvíz elvezetése rendkívül fontos! Ettől függetlenül természetesen az sem mindegy, hogy hogyan és hova vezetjük ki a készülékből a felgyülemlett vizet. A klímaberendezések beltéri egységeiben található az a hőcserélő, mely működése közben lehűl, és kicsapódik rajtra a levegőben lévő páratartalom. A megjelenő folyadékcseppek összegyűlnek a csepptálcában, ezt pedig folyamatosan ki kell vezetni az épületen kívülre.

Érdemes már a klíma helyének kiválasztásakor, a tervezés ideje alatt gondoskodni arról, hogy majd hogyan és hova lesz ez a kondenzvíz kivezetve, hiszen egyrészt ennek meg kell felelnie a jogszabályoknak, másrészt a kondenzvíz megfelelő elvezetése nélkülözhetetlen a klíma működéséhez.

 

 

Ilyen szabályok vonatkoznak a kondenzvíz elvezetésére lakások és társasházak esetében

Társasházak esetében a kondenzvíz elvezetése különös figyelmet igényel, hiszen a nem megfelelő elvezetés károsíthatja az épületet, és problémákat okozhat a többi lakó számára is. Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben a felgyülemlett kondenzvizet nem lehet közvetlenül a közterületre kivezetni.

A legideálisabb megoldás ilyenkor az, ha a cseppvíz közvetlenül a csatornarendszerbe lesz elvezetve. Ahhoz, hogy a kondenzvíz a szennyvízhálózatába legyen elvezetve szakember segítségére lesz szükségünk. Ha ez nem megoldható, akkor a felgyülemlett vizet közvetlenül a kültérre is ki lehet vezetni, de ezt csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha ezt megengedik a társasház szabályai. Egy egyszerűbb megoldásnak számít az, ha a kondenzvíz egy kültéri gyűjtőegységbe lesz elvezetve, melyet időnként kiürítünk. Ez megoldható akkor, ha a klímaberendezés kültéri egysége az erkélyen kap helyet.

Egy új építésű társasház esetében általában már tervezéskor gondoskodnak a kivitelezők a klímaberendezések kondenzvizének elvezetési módjáról, ez ilyenkor a leggyakrabban a csatornába szokott jutni. Napjainkban már a bűzzáró szifon alkalmazása is elvárt, így tudjuk megakadályozni azt, hogy a kellemetlen csatornaszag a klímaberendezésen keresztül visszaáramoljon a lakásokba.

 

Kollégáink készséggel állnak rendelkezésre társasházi klíma berendezések telepítéséhez is, több éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk. Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken.